Hoppa till huvudinnehåll

Rörelsehindrade har svårt att ta fram sig i Ekenäs

Camilla Laiho och Lou Tenlenius (utklädd till påskhäxa) demonstrerar hur svårt en rörelsehindrad har att ta sig fram i Ekenäs. Bild: Yle/Bubi Asplund rörelsehindrad,Raseborg,Ekenäs

Rörelsehindrade har svårt att ta sig fram i Ekenäs. Det kunde en grupp närvårdarstuderande konstatera efter sitt påskpådrag på skärtorsdagen.

Studerandena rörde sig i staden i rullstol, med rollator och med förbundna ögon. Gruppen är också förbryllad över det att Raseborg inte har något handikappråd.

Den här årstiden är det svårt för alla fotgängare att röra sig utomhus. En grupp på drygt tio vuxenstuderande från närvårdarutbildningen vid Axxell i Ekenäs intog för en dag rollen som rörelsehindrade, för att konkret utreda hur svårt det är för rörerlsehindrade att ta sig fram i Ekenäs.

- Vi kom nog fram till att det finns massor av hinder som gör det svårt att röra sig. Det finns is överallt, det finns skyltar utanför butikerna man kan snava på, butiksdörrar kan stå öppna, det är oplogat och delvis osandat, berättar studerandena Camilla Laiho och Lou Tenlenius.

Inget handikappråd förbryllar

Studerandena är också förbryllade över att Raseborgs stad inte har ett handikappråd.

- En kommun måste ju inte ha ett handikappråd, men jag tror att det skulle vara en bra idé att ha, för brukarna märker ju vad som är viktigt och vilka problemen är, säger Camilla Laiho.

Närvårdarstuderandena ville inte rikta sin aktion på skärtorsdagen mot någon särskild instans.