Hoppa till huvudinnehåll

”Hon som inte säger något”

Bild: YLE sluta panta

När jag var liten var jag blyg. Jag kommer ihåg att blygheten steg fram i olika sociala situationer och i möten med olika människor. Jag minns ett födelsedagskalas ute på landet, då jag var så blyg att jag inte ens vågade ta emot presenterna gästerna kom med. När det var fest, ville jag helst inte vara med. Och så grät jag jättemycket i skolan.

Jag pratade väldigt lite bland okända personer. Jag kommer ihåg att många kommenterade detta. ”Hon som inte säger något”. ”Hur många ord har du sagt idag?”. ”Säg nu något!!”. Detta var kommentarer från unga i min egen ålder, men ibland kom de även från vuxnas håll. Jag upplevde dem som nedlåtande och de ledde inte till att jag skulle ha pratat mer. I dessa situationer kände jag mig udda, pinsam och märklig.

Blygheten varierade dock från situation till situation och på samma sätt gällande olika personer. Hemma pratade jag till exempel normalt, samma gällde med vänner. Trots denna blyghet, hade jag alltid vänner och blev aldrig mobbad.

Det sägs att man kan utvecklas ur blyghet och att den avtar med åldern. Så gick det faktiskt för mig. Dock har detta medfört år av träning och mod att kasta sig i diverse situationer, som många gånger varit superjobbiga. När jag ser tillbaka på stunder av blyghet, känns det som om de ofta var ett större problem för andra än för mig själv. Blygheten var en del av min personlighet, som jag lärde mig att acceptera och leva med.

En allmän missuppfattning om blyga personer är att de skulle vara mindre sociala än andra. Så behöver det inte vara. Blyga kan tycka lika mycket om att umgås som de som inte är blyga. Dock kan det hända att man gärna spenderar tid för sig själv och behöver mer egen tid. En annan feltolkning handlar om är att den som är blyg också skulle vara osäker. Man kan ha en god självkänsla och vara nöjd med sig själv, oavsett om man är blyg eller inte.

Om det känns som att blyghet påverkar ditt liv alltför mycket och att du till exempel undviker sociala situationer eller möjligheter att träffa nya vänner eller är orolig för att aldrig hitta en partner på grund av din blyghet, kan det hjälpa att tala med en professionell om saken.

Vad har du för erfarenheter av blyghet? Kom in och chatta med Sluta pantas handledare om temat.

==

Boktips (på engelska): “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking” av Susan Cain.