Hoppa till huvudinnehåll

Långfredagen firas olika runtom i världen

Påskfirandet har inletts på olika sätt idag. Kristna runt om i världen har under långfredagen deltagit i ceremonier, mässor och skådespel till minnet av Jesu död.

Blodig påsktradition i Filippinerna

I Filippinerna har långfredagen firats traditionsenligt genom ”passionsspelet” där Jesus korsfästelse iscensätts medan andra deltagare piskar sig eller bär kors. Närmare 20 män lät sig spikas upp på kors runt om i staden San Fernando i närheten av Manilla.

Den katolska kyrkan i landet tar avstånd från traditionen men verkar har svårt att stoppa den. Skådespelet och de iscensatta korsfästelserna lockar årligen tusentals turister och journalister till platsen.

Traditionen har pågått i närmare 60 år. Det har setts som ett sätt för fattiga att göra bot för sina synder, bota sjukdomar och få sina drömmar att gå i uppfyllelse.

Långfredagen började firas i Jerusalem under 300-talet. I Norden blev långfredagen helgdag på 1600-talet.

Choklad hör till påsken


Påsken firas också i mindre religiösa tecken, bland annat i Belgien. Där har chokladmakarna förberett sig i flera veckor för att klara av efterfrågan på choklad under påskhelgen. Det finns över 200 belgiska företag som producerar choklad.

Den australiensiske chokladmakaren Ryan Stevenson äger en chokladaffär i Belgiens huvudstad Bryssel. Han har lagat harar, ägg och kycklingar i sex veckor inför påsken. I år har Stevenson dessutom skapat påsken till ära rosa kaniner med ätbart glitter på. Klicka på videon här bredvid för att se hur det går till!

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes