Hoppa till huvudinnehåll

Yrkesstolthet stoppar utspädning av öl

En bartender häller ett stop
En bartender häller ett stop Bild: Mika Kanerva bartender

Om de finländska planerna på att späda ut mellanölet blir verklighet kommer det här att drabba också många utländska bryggerier. I vissa fall kan det hända att små bryggerier helt lämnar den finländska marknaden. Vi har träffat en tysk bryggare, som med intresse följer med den finländska debatten.

De långa bokvedsklabbarna åker in i spisen. Här torkas malten över öppen eld, så som var vanligt förr i tiden. Den öppna elden betyder rök och röken betyder rökig smak på ölet. Bryggeriägaren Matthias Trum och hans familj har tillverkat öl på det här sättet i sex generationer.

– Bokved och eld. Ingen i hela världen gör det längre på samma sätt som vi och det är förstås något som vi är mycket stolta över. Sen har vi förstås också familjetraditionerna. Mina förfäder har alla jobbat med samma öl, säger Matthias Trum.

Trots sin unga ålder har han lett bryggeriet med sju anställda redan i flera år. Han är själv utbildad bryggmästare och har förstås en bestämd åsikt om att späda ut öl.

– Jag ser det som problematiskt att urvattna en befintlig smak eller ändra på ett befintligt recept. Om man späder ut ölen ändrar man på smaken och förstör det ursprungliga. Att ändra på ett flera hundra år gammalt öl går helt enkelt inte ihop med en tysk bryggarmästares yrkesstolthet. Man kan helt enkelt inte ta bort en komponent. Den bestämda alkoholhalten är en del av helheten, fortsätter Trum.

Omöjligt att späda ut
Att den finländska öldebatten främst kretsar kring ölets styrka har man i Tyskland lite svårt att förstå.

– Det är både beklagligt och ensidigt att endast tala om styrkan. Öl är så mycket mer. Det är en kulturdryck, ett livsmedel som egentligen inte är tänkt att vara en dryck att supa sig full på. Förr drack man öl bara av den anledningen att vanligt vatten var så ohälsosamt och smutsigt. De som idag dricker bara för att bli snabbt fulla, dricker nog knappast öl, konstaterar Trum.

Schlenkerla-ölets hemstad Bamberg ligger i ett av de bryggeritätaste områdena i världen. Rökölet som är typiskt för staden exporteras också till Finland. Men att man skulle späda ut ölet så att det passar eventuella nya finländska försäljningsregler kommer inte på fråga, även om det betyder att bryggeriets lageröl i fortsättningen inte kan säljas i vanliga butiker.

– Aldrig i livet. Schlenkerla är ölhistoria och det går inte att ändra på sammansättningen oberoende av vilka regler som råkar gälla i Finland, eller varför inte också i Tyskland. Att ändra på befintliga öl är omöjligt, men man kunde ju tänka sig att brygga ett helt annat öl med lägre alkoholhalt.

Och i vissa fall kunde Trum faktiskt tänka sig att börja brygga ett svagare öl.

– Om jag någonstans kommer över ett gammalt, historiskt recept, kunde det vara helt möjligt. Förr i tiden var ju ölen betydligt svagare än vad den är i dag. Det viktiga är i vilket fall som helst att röksmaken fortfarande finns med, säger Trum.

Lätt att handla med Finland
Trots att Finland har sina bestämda, och på många sätt strikta regler gällande alkohol, tycker han inte att det är något problem att sälja öl i Finland.

– Nej, inga som helst problem. Det är lätt för oss att exportera till Finland. Jag förstår också att olika länder förhåller sig till försäljningen på olika sätt. Det handlar till exempel bara om en sådan viktig sak, som att se till att barn inte kommer över alkohol.
– För vår del spelar det inte heller någon större roll om ölen säljs i vanliga butiker eller specialbutiker, säger Trum.

Problem för små bryggerier
Han tror ändå att små utländska bryggerier, som säljer sina produkter i de finländska butikerna kan tvingas att se över exporten ifall reglerna ändrar.

– Jag kan väl tänka mig att många inte vill ändra på sina recept, eller att man tycker att det är för mycket jobb att anpassa sig till liten marknad som Finland. De stora tillverkarna lär anpassa sig till eventuella nya förhållanden i vilket fall som helst.

Striktare regler sällan en lösning
I bryggeriets källare är det fuktigt och svalt. I de gamla källargångarna ligger temperaturen konstant på ungefär plus fem grader. Vi tar ett prov från en av de stora öltankarna. Inom kort sätts ölet på flaska och efter det bär det av till försäljning i USA.
Matthias Trum förstår det finländska problemet med alkoholen, men han tror inte att en lägre alkoholhalt i ölen är lösningen. Åtminstone inte så länge starkspriten är relativt billig och enkel att få tag på.

– Det finns inga enkla lösningar. De som vill dricka sig fulla gör det oberoende av lagstiftning och regler. Det skulle vara viktigare att få folk att tänka om och försöka se till att öl och vin inte är drycker som man super sig till sömns med. Det kan vara en svår uppgift, men jag ser de här dryckerna som en del av vår kultur. Och till den här kulturen hör god mat, gott sällskap och en rimlig mängd god öl, säger Matthias Trum

Läs också