Hoppa till huvudinnehåll

Livet på Hertzböle, Kimitoön

Dokumentärfilmare Eero Wallén följde med livet på gården Hertzböle i många år. Hur ser vardagslivet för familjen Holmström på gården ut?

Hertzböle är en dokumentärserie av Eero Wallén. Den handlar om familjen Holmström på gården Hertzböle på Kimitoön. Familjen Holmström har bott på Hertzböle i över 13 år.

Hertzböle gård har anor sedan stenålderna. De senaste 100 åren ägdes gården av Dalsbruks järnverk och Konstsamfundet. Konstsamfundet sålde den till Petra och Magnus Holmström. Då var byggnaderna i eländigt skick, och de kostade en hel del att renovera.

Pappa Magnus är entrepenör med maskiner, han gräver och plogar snö. Mamman Petra Holmström jobbar på ett dagis i Dalsbruk. Familjen har tre barn, Ronny, René och Robin. René har fått traktorkort och hjälper pappa att ploga snö.

Förutom familjen på Hertzböle får vi också träffa Magnus föräldrar Lasse och Ma-Lis Holmström, samt Petras bror Pedro Karlsson. Pedro är tyngdlyftare och fick titeln Finlands starkaste man 2010.

Eero Wallén har med lugn och stadig hand följt livet på Hertzböle. Han kommer nära sina intervjuoffer, men lämnar också dem ifred.

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Fågelholksauktion i Borgå 1965

  Borgånejdens fågelförening säljer holkar för olika fåglar.

  Rundradions nyhetsredaktion besöker Borgå 1965. Borgånejdens fågelförening informerar och säljer fågelholkar.

 • Att lappa en punktering och putsa cykeln

  -Inte det minsta svårt, enligt reparatör Åke Wiberg.

  Att lappa ett punkterat cykeldäck är inte det minsta svårt enligt reparatör Åke Wiberg. Och på hösten skall man putsa och ta hand om sin cykel så att man inte på våren hittar ett rostigt vrak.

 • Råd och tips kring motorcykeln

  En vintrig dag i mars träffar vi ett gäng motorcyklister.

  En vintrig dag i mars träffar Carl Mesterton ett gäng motorcykelentusiaster och en konstapel för att få råd om hur man tar i bruk sin motorcykeln på våren.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Lauri Kivinen

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet