Hoppa till huvudinnehåll

Livet på Hertzböle, Kimitoön

Dokumentärfilmare Eero Wallén följde med livet på gården Hertzböle i många år. Hur ser vardagslivet för familjen Holmström på gården ut?

Hertzböle är en dokumentärserie av Eero Wallén. Den handlar om familjen Holmström på gården Hertzböle på Kimitoön. Familjen Holmström har bott på Hertzböle i över 13 år.

Hertzböle gård har anor sedan stenålderna. De senaste 100 åren ägdes gården av Dalsbruks järnverk och Konstsamfundet. Konstsamfundet sålde den till Petra och Magnus Holmström. Då var byggnaderna i eländigt skick, och de kostade en hel del att renovera.

Pappa Magnus är entrepenör med maskiner, han gräver och plogar snö. Mamman Petra Holmström jobbar på ett dagis i Dalsbruk. Familjen har tre barn, Ronny, René och Robin. René har fått traktorkort och hjälper pappa att ploga snö.

Förutom familjen på Hertzböle får vi också träffa Magnus föräldrar Lasse och Ma-Lis Holmström, samt Petras bror Pedro Karlsson. Pedro är tyngdlyftare och fick titeln Finlands starkaste man 2010.

Eero Wallén har med lugn och stadig hand följt livet på Hertzböle. Han kommer nära sina intervjuoffer, men lämnar också dem ifred.

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet