Hoppa till huvudinnehåll

Den här duon tränar EIF:s fotbollsmannar 2013

Jens Mattfolk och Sampsa Timoska tränar Ekenäs IF:s fotbollsmannar säsongen 2013. Bild: Yle/Bubi Asplund centrumplan i vinterskrud,Ekenäs

Det är Jens Mattfolk och Sampsa Timoska som fortsätter säsongen ut att träna Ekenäs IF:s fotbollslag i herrarnas division 2. Duon kommer också att bära träningsansvaret i EIF/Akademi som spelar i division 3.

Mike Keeney som var kontrakterad för säsongen 2013 som tränare för Ekenäs IF:s representationslag i herrfotboll hoppade av i slutet av februari. Då gavs Jens Mattfolk och mittfältsspelaren Sampsa Timoska tillfälligt i uppgift att träna representationslaget. Meningen var att duon skulle sköta tränarjobbet tills EIF-styret skulle hitta en ny tränare.

Nu har fotbollsstyrelsen i Ekenäs IF beslutat att Mattfolk och Timoska tränar EIF:s fotbollsherrar säsongen ut.

Också andra alternativ fanns

Enligt Peter Haglund, medlem i Ekenäs IF:s fotbollsstyrelse, hade man också några andra tilltänkta namn för uppdraget.

- Vi hade en person som var nära att ta över, men han fick inte ledigt från sitt ordinarie jobb. Nu när vi har sett Jens och Sampsa jobba med laget i fem – sex veckors tid kan vi lugnt konstatera att det här är den bästa lösningen, säger Peter Haglund.

Enligt honom har styrelsens ursprungliga målsättning på att komma till division 1-kvalet inte rubbats, trots omställningarna i tränarstaben.

- Vi har ett mycket bra lag, och visst vet vi att det är en tuff division 2-zon vi spelar i, men om allt går vägen har vi alla chanser, säger Haglund och får ett aningen tveksamt medhåll av tränarparet.

- Det är ju klart att man inte går in på plan för att förlora, säger Sampsa Timoska vars roll under matchdagarna är att spela, tränaransvaret faller då på Jens Mattfolk.

Bägge två är redo för jobbet

Jens Mattfolk kommer antagligen att spela någon match med reservlaget (EIF/Akademi) i division 3. Då blir det ombytta roller för herrarna.

Bägge två säger, att tränaransvaret kom tidigare än de hade väntat sig, men att de är redo för jobbet.

- Jag har alltid vetat att jag en dag blir fotbollstränare, säger Mattfolk.

Sampsa Timoska har tränat små knattar och damer under sin tid i ligalaget FC MYPA i Myllykoski. Ingendera har gått högre tränarutbildning, men båda två har nu fått dispens från Finlands Bollförbund och får därmed träna i division 2.

- Både Jens och Sampsa är bägge anmälda till tränarkurser, säger Haglund.

Spelartrupperna är spikade

Om EIF:s tränartrupper i de två lagen, säger Peter Haglund, att de nu i princip är spikade.

- Om vi får många skador, är vi kanske tvungna att förstärka representationslaget, men just nu ser spelartruppen ut så här, säger Haglund.

Under säsongens lopp är det också möjligt att någon spelare kommer från IFK Mariehamn, ligalaget som Ekenäs IF har farmavtal med.

- Det gäller endast sådana spelare som vi har behov av. Och klart är också, att IFK Mariehamn inte ”far iväg” med våra bästa spelare, säger Haglund.

Haglund som är manager för båda lagen, säger att en målvakt utöver de tre man nu har, är något man ännu är ute efter, men den att truppen nu är redo för seriestarten i division 3 (16.4) mot Hangölaget FC HIK och division 2 (28.4) mot IF Gnistan.

Båda matcherna spelas på Karis konstgräsplan eftersom centrumplan i Ekenäs ännu är täckt under ett några centimeter tjockt snötäcke.

Läs också