Hoppa till huvudinnehåll

KSF Media försvarar sig: Unikt material kostar

I går kom besked om att KSF Media planerar att införa betalväggar innan sommaren. Nyheten har mötts av blandade reaktioner och en hel del kritik på både Hufvudstadsbladets och Svenska Yles webbplats.

- Jag gick själv genom kommentarerna och kunde konstatera att det är många som tycker det är fräckt att vi börjar ta betalt. Nu säger en del att de kommer att gå någon annanstans för sina nyheter, kommenterar KSF Medias chef för digitala medier Fredrik Nars.

Bild: Yle webbnyheter

Han tillägger att flera av kommentarerna har varit ensidiga och onödigt kritiska. Han är ändå övertygad om att det är många som förstår vad Hbl håller på med.

- Vi gör journalistik och producerar unikt material som kostar. Många läsare applåderar beslutet, och är antagligen prenumeranter, säger Nars.

Han påpekar att enbart annonsintäkter inte räcker till för att hålla webbproduktionen lönsam.

- Sticker läsarna iväg någon annanstans så frågar jag vart de tänker ta sig? Jag är ganska säker på att de flesta dagstidningar kommer att lägga upp betalväggar så vart ska man då gå.

Det är alltså Hufvudstadsbladets, Borgåbladets, Västra Nylands och Östra Nylands webbinnehåll som KSF Media börjar ta betalt för. Det kan ske redan nästa månad.

- Det som vi då gör är att vi jämställer de olika kanalerna och våra digitala prenumeranter och våra prenumeranter får fortsatt tillgång på det här innehållet på Hbl.fi medan sådana som har varit där och inte betalt, de får då betala en mindre avgift för det, säger Nars.

Hur mycket det kommer att kosta att läsa till exempel Hufvudstadsbladets webbplats i framtiden är oklart men Nars säger att det "i alla fall kommer att bli billigare än Yle-skatten". Den är högst 140 euro per år – beroende på hur mycket man tjänar.

Läs också:
Även HSS Media börjar ta betalt för webbnyheterna
KSF Media lägger upp betalvägg

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes