Hoppa till huvudinnehåll

Permanent musikalutbildning saknas i Finland

Musikalen RENT, rolig och rörande om ungdom i kris
Musikalen RENT, rolig och rörande om ungdom i kris Bild: YLE/Patrik Enlund musikalartistutbildning

Fortbildningen för musikalartister vid yrkeshögskolan Novia i Jakobstad tar slut i vår. Det finns ingen permanent utbildning av musikalartister i Finland. Sören Lillkung som är linjechef för kulturutbildningarna vid Novia säger att det beror på vår teatertradition.

Bild: YLE/Göran Storfors åst

- Man har utgått från att musikalartist inte är någonting salongsfeit utan man blir dålig på allt i stället för som man tänker i de andra nordiska länderna där man tänker att en bra musikalartist skall vara bra på allt, säger LIllkung.

Novia har tillsammans med Turun ammattikorkeakoulu satsat på fortbildning av musikalartister men för Novias del är det alltså slut på utbildandet i vår. Turun ammattikorkeakoulu fortsätter med en ny fortbildning men utbildningen blir kortare, bara ett år. Till den utbildningen tas 15 studerande och utbildningen blir långt till självkostnadspris. Det vill säga de studerande bekostar utbildningen själva.

- Det är lite synd om oss musiker och skådisar för det är ju illa då det kommer folk från andra länder och tar huvudrollerna av oss då vi inte kan utbilda oss. Skall vi få en förändring till stånd måste också teatrarna trycka på. Då arbetsmarknaden efterlyser saker så blir det ofta att beslutsfattarna reagerar, säger Lillkung.

Jenny Storbacka har gått musikalutbildningen vid Novia och hon tycker att det är en nödvändig utbildning. Det görs en hel del musikaler i Finland så det behövs också utbildning på just det här området. Ändå är det rätt svårt att få jobb som musikalartist berättar Storbacka.

- Det är ganska få teatrar som har jobb att erbjuda och vi är väldigt många som vill ha dom här jobbena. Det är ganska långt type casting vilket innebär att man behöver just rätt utseende och rätt röst. Att man passar för just det de söker, säger Storbacka.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten