Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländare: Skolvåld i Vanda mörkläggs

Bild: Yle gymnasium

Sannfinländarna i utbildningsnämnden i Vanda misstänker att man döljer problem med våld i skolorna. Rinkebys tidigare rektor Börje Ehrstrand är expert på problem i skolorna och säger att man måste föra en öppen kommunikation med eleverna.

Ulla Sajaniemi (Sannf), från utbildningsnämnden i Vanda, begärde i mars tillsammans med partikamraterna Niilo Kärki och Jori Nummelin en rapport på våldsstatistiken i Vandas skolor av säkerhetsexpert Timo Varpula. Detta för att det enligt Sajaniemi fanns uppgifter om i medeltal sjutton nya våldsanmälningar per dag i en rapport som Varpula presenterade i januari.

Den rapport som presenterades på nämndens möte i mars visade ändå inga problem med våld i skolorna. Sajaniemi är upprörd över de dubbla budskapen och misstänker att allt inte står rätt till.

- Något skumt måste ju vara i gärningen när det i januari rapporteras att vi har stora problem med våld i skolorna, och två månader senare säger en motsvarande rapport att det inte finns några problem alls. Jag tror det handlar om att man döljer fakta för att man vill skydda Vandas rykte, säger Sajaniemi.

Politiker och lärare måste lyssna på eleverna

Börje Ehrstrand har varit rektor i Rinkeby skola i Stockholm som tidigare var den våldsammaste skolan i Sverige. Numera jobbar han som chefscoach för integration i arbetslivet och skolan. Han säger att det är kommunens och skolans ansvar att vara lyhörda och ingripa om man misstänker våld bland eleverna.

- Det är väldigt mycket frågan om hur man organiserar det inom kommunen och i skolan. Är det en problemstadsdel så är helhetssyn och resurser oerhört viktigt. Då måste politikerna och aktörerna i skolan ta tag i problemet och komma med förslag på vad som behöver göras.

När det gäller unga och våld säger Ehrstrand att allt handlar om kommunikation. Han menar att vi måste ge barnen en möjlighet att uttrycka sig för att undvika en frustration som leder till våldsamt beteende.

- Om man inte kan uttrycka sig så tar man ofta till våld, sådan har mänskan alltid varit.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen