Hoppa till huvudinnehåll

Sommarhastigheterna dröjer

Janne Smeds. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund janne smeds,smeds,österbotten

Det dröjer ännu åtminstone en vecka innan vi övergår till sommarhastigheter på våra vägar. Janne Smeds som är trafikinstruktör vid Hälsa& Trafik tycker det är bra.

- Vinterhastigheter väcker alltid mycket diskussion och skulle folk köra lika bra som de argumenterar för varför det är fel med vinterhastigheter så skulle vi inte behöva dom, säger Smeds.

Det som många bilister också tar i beaktande då de kör är att hastighetsmätarna i bilarna i huvudsak visar lite för hög hastighet. Felmarginalen rör sig oftast mellan 5-10 km/h. Enligt Trafikskyddets undersökning vet ungefär hälften av bilisterna exakt vilken felmarginalen är i egen bil.

- Man ligger nog närmare det faktiska 80 km/h i dag eftersom nästan alla har råd med navigatorer som via GPS visar exakta hastigheten, säger Smeds.

Hastighetsmätaren i bilen får visa högre hastighet än vad man kör men aldrig lägre. Det som gör trafiken trög är egentligen sällan den första bilen i kön utan den andra eller tredje som kör så nära att bilar som vill köra om blir tvungna att köra om många bilar på en gång.

Trafikkulturen i Finland är ändå överlag bra jämfört med många andra länder. Internationella handtecken hör inte till vardagen, inte heller tutande och blinkande av lampor.

- Här använder man för det mesta tutan bara för att hälsa på någon man känner, säger Smeds.

Nu på våren är det speciellt viktigt att kolla i vilket skick framrutan egentligen är. Är den mycket repig eller smutsig är det svårt att se vad som händer i trafiken i starkt motljus från solen.

Kommentarer

 • Vörå rullskidbana rullar på

  Vörå kommun ber om finansieringsstöd från grannkommunerna.

  Vörå kommun har nu fått ihop två tredjedelar av finansieringen för den planerade rullskidbanan. Nu ber Vörå om draghjälp av Vasa, Korsholm och Nykarleby.

 • Ålands skattefria paketrally - så här fungerar det

  Nu planerar EU att också Åland ska måsta börja betala moms.

  Miljontals paket skickas årligen via Åland till Finland för att kringgå momsen. Det åländska skatteundantaget beror på att Åland inte hör till EU:s beskattningsområde. Nu planerar EU-kommissionen att skärpa reglerna och stoppa det åländska paketrallyt.

 • FC Futura kämpar för sin serieplats

  Borgålaget kan mista sin plats i herrarnas division två.

  Borgålaget FC Futura har gjort en lite sämre säsong, och riskerar nu att mista sin plats i herrarnas division två i fotboll. Allt hopp är ändå inte förlorat då några matcher återstår.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Vörå rullskidbana rullar på

  Vörå kommun ber om finansieringsstöd från grannkommunerna.

  Vörå kommun har nu fått ihop två tredjedelar av finansieringen för den planerade rullskidbanan. Nu ber Vörå om draghjälp av Vasa, Korsholm och Nykarleby.

 • Helgens storm kraftigast i Vasa

  I Klemetsö blåste det 24,9 m/s.

  Den sommarstorm som drog över Finland förra helgen var exceptionellt kraftig, rapporterar Meteorologiska institutet. Stormen, som döptes till Rauli, fällde träd och ledde till omfattande elavbrott på lördagen.

 • Vården kostar mindre än väntat i Nykarleby

  Räkningen från Vasa sjukvårdsdistrikt är lägre än väntat.

  I år går inte vårdkostnaderna över budget i Nykarleby. Räkningen från Vasa sjukvårdsdistrikt går till och med under budgeterat och vården i Jakobstad håller budgeten.

 • Prorektor: Traditionella betyg kan leva kvar tillsammans med de nya

  Vasa övningsskola har både siffervitsord och själbedömning.

  Trots att den nya läroplanen har som mål att så småningom avveckla siffervitsord kommer man att fortsätta med både gammalt och nytt system i Vasa övningsskola. Prorektor Annika Lassus tycker inte att det ena ska utesluta det andra.