Hoppa till huvudinnehåll

Stort intresse för fotboll i Ingå

Cristoffer Welke
Cristoffer Welke är en av de många ungdomar i Ingå som spelar fotboll. Cristoffer Welke Bild: YLE/Robin Lindberg cristoffer welke

Intresset för fotboll har växt enormt mycket i Ingå. Det har lett till att kommunen nu har en egen fotbollsförening. Antalet fotbollsspelare har fyrdubblats i Ingå.

Det stora intresset beror till stor del på allaktivitetshallen som blev färdig i januari 2011.

Jonas Lundberg är tränare för pojkar födda 2003.
- Vi skulle inte ha fotboll på den här nivån om vi inte hade en hall. Barnen är inspirerade och är med på alla träningar.

Allaktivitetshallen i Ingå
Allaktivitetshallen i Ingå Bild: YLE/Robin Lindberg allaktivitetshall

Cai Welke, styrelsemedlem i Ingå hallförening, berättar om statistik från Bollförbundet:
- Ingå är en av de kommuner där intresset för fotboll har växt mest.

Ny fotbollsförening

Entusiasmen har lett till att Ingå har fått en egen fotbollsförening, IIF fotboll-jalkapallo.
- Engagemanget blev så stort att vi behövde få en egen organisation för fotbollen, säger Cai Welke, som är medlem i den nya föreningen och också suppleant i styrelsen.

Carol Österberg, ordförande för Ingå IF:s fotbollssektion, tror att den nya hallen ger ett stort uppsving för Ingåfotbollen.
Carol Österberg Carol Österberg, ordförande för Ingå IF:s fotbollssektion, tror att den nya hallen ger ett stort uppsving för Ingåfotbollen. Bild: YLE / Bubi Asplund carol österberg

Carol Österberg är styrelseordförande i den nya fotbollsföreningen, som registrerades 8.2.2013. På Ingå IF:s höstmöte var ingen emot att en ny förening bildas, säger han.

All fotbollsverksamhet från Ingå IF är överflyttad till den nya föreningen. Österberg berättar att en ny förening för enbart fotboll behövdes, eftersom fotbollen har vuxit så explosionsartat sedan allaktivitetshallen togs i bruk. Beslutsgången är snabbare med en egen förening för fotbollen, förklarar han.

Fotbollsspelarna fyrdubblades

Samarbetet med BK-46, Ekenäs IF och Hangölaget FC HIK om ett eget representationslag, Väst4, för 12-13-åriga pojkar kräver smidigare beslutgång.

Hallen invigdes i januari 2011. Då fanns 49 fotbollsspelare, nu är antalet fotbollsspelare 210, säger Österberg.

IIF fotboll-jalkapallo har i dag tio juniorlag, jämfört med fem lag för drygt två år sedan. Bland annat finns 30-40 barn med i Ingås eget knattelag, La Liga för femåringar.

Seniorlag viktiga

Dessutom finns nu både ett dam- och herrlag, vilket saknades förut. Herrlaget kom trea i division 6 i fjol. Damerna är inte med i serien, men har ganska många matcher.

Enligt Carol Österberg är det här mycket viktigt för att inspirera juniorerna – de se att det finns möjligheter att fortsätta med fotbollen i Ingå också när man blir äldre.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland