Hoppa till huvudinnehåll

USA skickar missilförsvar till Stilla havet

USA:s försvarsminister Chuck Hagel Bild: EPA / Shawn Thew chuck hagel

USA förstärker sitt missilförsvar i nordöstra Asien som svar på den allt hårdare nordkoreanska retoriken. Det amerikanska försvarsministeriet meddelar att man sänder ett avancerat missilförsvar till militärbasen på ön Guam.

- En del av de utspel som Nordkorea har gjort under de senaste veckorna utgör en verklig och tydlig fara, sade försvarsminister Chuck Hagel. Det är framför allt USA:s allierade Sydkorea och Japan som är mest utsatta, menade han.

Pentagons beslut att skicka ett avancerat missilförsvar till de amerikanska baserna på Stillahavsön Guam kom i samma veva som Nordkorea upprepade sitt hot att slå till mot USA med kärnvapen.

Även om få tror på den nordkoreanska militära kapaciteten, så ligger det amerikanska territoriet Guam inom räckvidd för Nordkoreas missiler. Och att ön nu ska få förstärkning sägs frigöra amerikanska örlogsfartyg så att de kan förflytta sig närmare den nordkoreanska kusten.

Beslutet att installera missilförsvaret inom några veckor anses vara ett bevis på att USA ser allt allvarligare på den nordkoreanska retoriken och förbereder sig på en långvarig kris.

Nordkorea har under den senaste tiden varnat för att man kan attackera inte bara Guam utan också Hawaii och den amerikanska västkusten. Vita Huset svarade på de senaste krigshoten med att uppmana Nordkorea att sluta med provokativa uttalanden som bara isolerar landet ytterligare.

Samtidigt pågår förhandlingar mellan USA och Sydkorea om sydkoreanernas kärnprogram. Enligt ett över fyrtio år långt avtal mellan länderna har Sydkorea förbundit sig vid att inte anrika uran. Det avtalet löper ut i mars, och det är nu Sydkoreas uttryckliga önskemål att landet får inleda en anrikningsprocess.

Läs också: Nordkorea flyttar missiler

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes