Hoppa till huvudinnehåll

Farliga kemikalier i tandkräm och schampo

En tjej som borstar tänderna.
En tjej som borstar tänderna. Bild: EPA/OLIVER BERG borstar tänder

Den europeiska konsumentorganisationen BEUC har hittat farliga kemikalier i många vanliga hygienprodukter, så som tandkräm, schampo och tvål.

Enligt BEUC använder många människor ett tiotal sådana här produkter varje dag, och då kan kemikalierna belasta kroppen för mycket.

Kemikalierna i produkterna påverkar hormonfunktionerna. Bland annat hittades triklosan, ett bakteriedödande medel, och propylparaben, ett konserveringsmedel.

I BEUC:s undersökningar framkom också att produkterna ofta innehåller kemikalier som inte nämns i produktbeskrivningen. De säkra kemikaliehalterna är också delvis oklara.

– Även om de flesta produkter vi testat har låga halter av de farliga substanserna, är det fortfarande osäkert vilken effekt de kan ha om man använder flera sådana produkter regelbundet, säger Sylvia Maurer, hälso- och miljöansvarig vid BEUC i Bryssel till SVT.

Enligt en rapport som FN:s miljöorgan UNEP och världshälsoorganisationen WHO publicerade nyligen finns det också kemikalier som påverkar hormonerna i många andra vardagliga produkter, så som kläder och leksaker.

Europakommissionen överväger som bäst riktlinjer i frågan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes