Hoppa till huvudinnehåll

Nya typer av snabblån vinner mark

Den vanligaste summan som finländaren snabblånar är 300 euro. En aktuell lagförändring öppnar snart en marknad som gynnar ännu större lån.

I fjol tog finländarna fler snabblån än någonsin tidigare. Den årliga räntan på snabblånen är ofta flera hundra procent men i juni införs ett räntetak på 51% för lån under 2000 euro. Med räntetaket vill man råda bot på de skuldproblem som snabblånen orsakar och det förutspås bli slutet för många företag som beviljar små lån.

På marknaden finns ändå nya aktörer som inte berörs av lagförändringen. Företaget Fixura i Vasa förmedlar så kallade person-till-personlån. Det handlar om en lånetjänst på webben där privatpersoner anonymt kan ansöka om lån och bevilja lån åt varandra.

- På det här sättet försöker vi skapa en riktigt ordentlig ny lånetjänst här i Finland där folk tar tillbaka makten, säger Simon Sandvik, vd för Fixura.

Den som investerar i en annan privatpersons låneansökan ges inga garantier om att lånet betalas tillbaka. Ingen lag reglerar heller den här typen av snabblån, som enligt företaget Fixura ökar i popularitet.

På Finansinpektionen tror man att flera liknande aktörer kan dyka upp på marknaden när räntetaket för mindre snabblån införs. Enligt dem lär åtminstone inte efterfrågan på snabblån minska.

- Det finns ju innovativa operatörer och det kan hända att man börjar ta allt större lån, säger Pia Palmén som är jurist vid Finansinpektionen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes