Hoppa till huvudinnehåll

Skattemyndigheterna ser fram emot avslöjanden om skatteparadis

Skatteverket
Skatteverket Bild: YLE/Rolf Granqvist beskattning

Finländska kopplingar till skatteparadis kommer att publiceras på måndag i YLE:s program MOT. Uppgifterna handlar om ungefär 130 000 personer från 170 länder som uppges ha placerat sina pengar på de brittiska Jungfruöarna. Bland dem finns också finländska företag.

Avslöjandet är resultatet av ett samarbete mellan grävande journalister i många länder. Uppgifterna kan vara till nytta för skattemyndigheterna i jakten på personer eller företag som undviker att betala skatter i Finland. Det säger Matti Merisalo som är ledande skattejurist på Skatteförvaltningen. Han ser med intresse fram emot måndagkvällens MOT.

- Lite spännande är det naturligtvis hurdana uppgifter det kommer att finnas. Vi vet ju inte ännu hurdana uppgifterna är men naturligtvis är Skatteförvaltningen intresserad av alla typer av offentliga uppgifter som kan påverka beskattningen, säger Merisalo.

Hur myndigheterna går vidare i jakten på personer och företag som undviker att betala skatt till Finland beror på vilken typ av avslöjande MOT kommer med.

- Om uppgifterna är offentliga och finns till exempel på webben har vi möjlighet att gå igenom dem och se om det finns något intressant som vi kan gå vidare med.

Skatteavtalens effekter syns inte ännu

Om de avslöjande uppgifterna inte är offentliga blir det svårare.

- Då kan vi be personer som befinner sig i Finland att svara på frågor om de möjligen har ekonomiska transaktioner eller förmögenhet i skatteparadis. Om skatteuppgifterna finns utomlands hos en enskild person eller organisation, då blir vårt jobb svårare, säger Merisalo.

Finland har undertecknat avtal om utbyte av skatteuppgifter med ungefär 40 länder. Hurdan effekt de här avtalen har haft är det enligt Merisalo för tidigt att bedöma.

- De här skatteavtalen har varit i kraft en så kort tid att vi inte har tillräckliga erfarenheter ännu, men i framtiden kommer vi säkert att utnyttja de här möjligheterna mera.

Om skatteuppgifterna finns i länder som Finland inte har avtal med är det omöjligt för myndigheterna att få fram uppgifterna konstaterar Matti Merisalo, ledande jurist på Skatteförvaltningen.

MOT:s program sänds alltså måndag kväll klockan 20.00 och ett svenskt program om avslöjandena sänds i Spotlight nästa torsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes