Hoppa till huvudinnehåll

Tallink köper Isabella

Viking Lines Isabella-fartyg
Viking Lines Isabella-fartyg Bild: Viking Line isabella

M/S Isabella som tidigare var på rutten Åbo - Stockholm har hittat ny ägare. Värsta konkurrenten tar båten.

Viking Line säljer sin trotjänare till Hansalink Limited som är ett dotterbolag inom Tallink Grupp-koncernen. Hon står nu i hamnen i Åbo, men levereras till den nya ägaren under april månad. Isabella ersätter en annan tidigare Åbobåt i och med att Tallink-Silja tar M/S Silja Festival ur trafik på rutten Stockholm - Riga.

Tallink betalar 30 miljoner euro för båten och affären medför en realisationsvinst på ungefär 23 miljoner euro för Viking Line. Försäljningen var en del av rederiets strategi för finansieringen av ersättaren Viking Grace.

- Om vi fått välja, så hade vi nog valt en annan köpare, men nu är det så att det var med den här köparen vi kunde nå ett avslut och det får vi acceptera, säger Viking Lines viceverkställande direktör Jan Hanses.

Förlorar passagerare

Viking Line har länge försökt sälja trotjänaren Isabella som varit i trafik sedan 1989. När försäljningen av fartyget inte verkade realiseras meddelade rederiet att det i stället sätter fartyget tillfälligt i trafik på rutten Helsingfors - Tallinn under sommaren. Nu har planerna skrinlagts och i stället blir det Tallink-Silja som kan räkna med större kapacitet. På Viking Line säger man sig inte sörja över den uteblivna reseförsäljningen. Hanses räknar med att affären totalt sett har en positiv inverkan på resultatet för det här året.

Viking kikar efter ersättare

Sedan tidigare har Viking Line Viking XPRS i Tallinntrafiken. Linjen är en del av Viking Lines strategi och nu måste vi se hur vi kan lösa den trafiken, säger Hanses. Han utesluter inte att Viking Line nu sätter in en annan båt på linjen.
- Vi tittar på möjligheter för ersättande båtar, men i vilket skede det kommer att ske vågar jag inte säga.

Meddelandet om försäljningen kommer i sista stund före sommarsäsongen. Så sent som i mitten av mars publicerade Viking Line den nya tidtabellen för Isabella. Vi är djupt ledsna och beklagar situationen, säger rederiet i ett meddelande till de kunder som redan köpt biljetter. Viking Line erbjuder nu ersättande resor, alternativt betalar de pengarna tillbaka.

Försäljningen leder inte till samarbetsförhandlingar med personalen eftersom Viking Lines avsikt var att rekrytera ny besättning. De som tidigare jobbade på båten kunde omplaceras i och med att Viking Grace sattes i trafik.

Isabella på rutten Helsingfors - Tallinn

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland