Hoppa till huvudinnehåll

Vanda försöker inte försköna skolornas våldsstatistik

Elina Lehto-Häggroth har ansvar för daghem och skolor i Vanda
Elina Lehto-Häggroth, biträdande stadsdirektör i Vanda. Elina Lehto-Häggroth har ansvar för daghem och skolor i Vanda Bild: YLE Fred Wilén elina lehto-häggroth

- Det ligger inte i vårt intresse att ge ut missvisande siffror angående våldsamheter i skolorna. Det säger biträdande stadsdirektör Elina Lehto-Häggroth med ansvar för bildningsväsendet i Vanda som svar på sannfinländarnas anklagelser.

Sannfinländarna i Vanda misstänker att staden försöker försköna den våldsamma verkligheten i Vandas skolor. Enligt dem hade siffrorna över hur mycket våld det förekommit sjunkit drastiskt på bara någon månad.

Läs nyheten här: Sannfinländare: Skolvåld i Vanda mörkläggs

Biträdande stadsdirektör Elina Lehto-Häggroth med ansvar för bildningsväsendet säger att det måste handla om en tillfällighet.

- Jag vet inte hur de har tolkat rapporten men antalet fall kan variera från månad till månad och de borde hellre jämföra tillexempel per halvår. Men jag vet att vi inte pantar på någon information säger Lehto-Häggroth.

Lärare utsätts för mer våld

Lehto-Häggroth är inte lika orolig över våldet i skolorna som sannfinländarna.

- Visst är varje fall ett fall för mycket men de har inte blivit fler under åren. Det som däremot har ökat är våldet mot lärare.

För att göra skolorna till en tryggare plats har Vanda anställt en tidigare polis som har som ansvar att förbättra säkerheten.

- Det har hjälpt mycket, han tar tag i varje fall som rektorerna informerar om. Särskilt personalen har varit nöjd eftersom säkerhetsfrågor inte är det de är bäst på säger Lehto-Häggroth.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen