Hoppa till huvudinnehåll

"Varannan gonorrésmittad har inga symptom"

Specialläkare Eija Hiltunen-Back
Kondomen gäller i alla väder - både för yngre och äldre, säger specialläkare Eija Hiltunen-Back. Specialläkare Eija Hiltunen-Back Bild: Yle/Anna Savonius gonorré

- Tillsvidare har vi inte resistenta gonorréstammar här i Finland, säger specialläkare Eija Hiltunen-Back vid polikliniken för hud- och könssjukdomar i Helsingfors. Bland annat i Japan finns det resistenta stammar och genom att följa bakterierna i laboratorierna och hur de reagerar på olika mediciner kan vi snabbt uppdatera vårdrekommendationerna, framhåller Hiltunen-Back.

Kvinna går med kappsäck på löpande band på flygplats
Många får fortfarande smittan på resa. Kvinna går med kappsäck på löpande band på flygplats Bild: Yle milkster

I Finland biter medicinerna på den gonorré vi har. Läkarna diagnosticerade 300 fall av gonorré i fjol. Det är lite jämfört med 13 000 fall av klamydia per år. Förr i tiden sade man att gonorrén är nåt man hämtar med sig från en utlandsresa, numera har vi helt "inhemska stammar" säger Hiltunen-Back. Varannan smittad är symtomfri - men bär alltså på gonorré. Smittan syns i laboratorieproven redan 5 -7 dagar efter smittotillfället. Borde vi sålla fram gonorré ur via laboratorieprov mera än vi gör nu?

- Vi har strävat till att ta gonorrétest parallellt med t.ex. klamydia. Det här gäller inte bara resenärer utan människor som vill testa sig för könssjukdomar i allmänhet. Testerna är inte dyra så vi uppmanar folk att också testa för gonorré. På det här sättet kunde vi få fram de symtomfria personer som bär på gonorré utan att veta om det, förklarar Hiltunen-Back.

Två händer med blå gummihandskar hanterar ett laboratorieprov.
Gonorrébakterien en smart mikrob. Två händer med blå gummihandskar hanterar ett laboratorieprov. Bild: Yle laboratorier,studerande,studenter,test,labprov

Finska forskare har befarat att gonorrésituationen ute i världen sliter sig utom kontroll i och med att de resistenta stammarnas antal ökar. Vi har funderat internationellt över vårdrekommendationerna och vi har kunnat förbereda oss för det här. I Norden och norra Europa är inte utvecklingen så alarmerande.

Gonorrébakterien är en smart mikrob som kunde mutera snabbt redan på 1950-talet, förklarar Hiltunen-Back. Medicineringen har gått tre varv sedan det traditionella penicillinet och alltid har gonorrébakterien hittat på ett nytt sätt att överleva och bli resistent.

Man kan bära på symptomfri gonorré också. Bild: Mika Kanerva. ett par

Oralsex också smittorisk

Gonorrén smittar endast via sexuellt umgänge men det är skäl att minnas att det finns sex av alla de slag i dag. Många tänker inte på att oralsex kan medföra smittorisk.

Kondomen är bra att ha med sig i alla väder om det finns en chans för tillfälliga partners, säger Hiltunen-Back. Går den sönder ska man ha låg tröskel att testa sig, säger hon.
Kondomen är som ett säkerhetsbälte i bilen - båda är en slags livförsäkring.

Svenska Dagbladet slår i dag larm om fler resistenta gonorréstammar

Hör en längre intervju om ämnet i radions Aktuellt 17!

Läs mera på det svenska smittskyddsinstitutets sidor!

Mera om läget i Europa!

Läs också