Hoppa till huvudinnehåll

Ålands polis får nya färger

Polisbil
Åländska polisbilar får kanske mer färg. Polisbil Bild: YLE/ Ville Hupa polisen,poliser,Polisbil,polisfordon,polisväsen

På Åland utreder man nu om polisen kunde få nya färger. Frågan utreds av en arbetsgrupp, som har tillsatts av landskapsregeringen.

- Vi är stolta att vi på Åland har en egen polis och vi vill att den ska synas - att det ska se snyggt och värdigt ut, säger Gun-Mari Lindholm, minister i Ålands landskapsregering.

Enligt Lindholm är polisens profil i nuläget blandad eftersom både det finländska lejonet och den åländska hjorten används parallellt. Nu vill man att den åländska polisen ska se enhetligt åländsk ut - det gäller allt från blanketter, kuvert och typsnitt till bilar.

Danne Sundman, ledamot i Ålands lagting, leder gruppen som utreder hur profilen kunde se ut.

- Arbetet är inte färdigt, men jag tror de får vit basfärg och sedan andra färger. Men nödvändigtvis inte de åländska färgerna, säger Sundman, för det är inte det vi eftersträvar. Vi eftersträvar ett snyggt och representablet utseende.

Vilka färger polisbilarna får vill Sundman inte säga, men att deras utseende förnyas är så gott som fastspikat.

Nya riktlinjer dras upp inom EU

Finländska polisens bilar ska förnyas och nya riktlinjer dras upp också inom EU, säger Sundman. Eventuella nya riktlinjer tas i beaktande på Åland.

Några nya uniformer ser det dessvärre inte ut att bli för de åländska poliserna. Enligt Gun-Mari Lindholm vill man hålla kvar allt det som kan hållas kvar. Att designa och låta göra nya uniformer skulle kosta för mycket, säger hon.
- De nuvarande uniformerna är ju gjorda av väldigt tåliga material och de är redan uttänkta så nya uniformer blir det antagligen inte, säger Lindholm.

Enligt Sundman kommer uniformer och accessoarer ändå att prydas av nya emblem.

Sundmans grupp väntas lägga fram sitt förslag i juni. Finns det pengar för arbetet kan det komma igång redan nästa år, säger Lindholm.

- Smärre förändringar görs kontinuerligt så det här är ju nånting som vi ändå betalar för. Så jag ser hoppfullt på att kunna genomföra arbetet under de kommande åren, redan från och med nästa år.

Läs också