Hoppa till huvudinnehåll

Italienarna dricker inte vin som förr

Bild: Anders Ljungberg druvor

Italienska vinproducenter kämpar med minskad konsumtion bland italienarna.

Enligt en rapport från det största vinproducentförbundet dricks det rekordlite vin i landet just nu. Det beror dels på den ekonomiska krisen, men också dels på att konsumtionsvanorna förändrats, uppger nyhetsbyrån AFP.

Enligt vinodlarna är det vinsektorn som drabbats hårdast inom den nationella livsmedels- och dryckesindustrin. Samtidigt har dock exporten av vin utomlands ökat, vilket har räddat vinsektorn från total kollaps.

Försäljningen av vin minskade med två procentenheter från 2012 till året innan. På ett årtionde har konsumtionen minskat med 22 procent - 32 procent av tillfrågade italienare säger att de dricker vin endast vid speciella tillfällen,och 18 procent säger sig ta 1-2 glas vin i veckan.

Läs också