Hoppa till huvudinnehåll

Marthorna jämställdhetskämpar redan för hundra år sedan

Bild: Medborgarbladet christel raunio

Vem kämpade för kvinnopräster på 1910-talet? Vem uppmanade kvinnor att både rösta och ställa upp i val för hundra år sedan? Rätt svar: Marthorna.

Marthaförbundet förknippas av vissa med matlagning och städning. Men organisationens historia är präglad av jämställdhet, berättar förbundsdirektör Christel Raunio.

- Marthaförbundet grundades i slutet av 1800-talet, under förryskningsåren. Tanken var att en förändring i samhället skulle gå via kvinnorna.

Bakom den här idén låg synen att det var kvinnorna som uppfostrade de kommande generationerna och på det sättet hade makt över framtiden.

Redan tidigt jobbade marthorna för kvinnans ställning. Marthaförbundet lyfte fram frågan om kvinnliga präster redan för hundra år sedan. Organisationen kämpade också för kvinnans rätt till egendom i äktenskapet.

Dessutom uppmanade marthorna kvinnor att både rösta och ställa upp i val, samtidigt som man tog upp frågor om förvärvsarbete och dagvård. Ej att tala om praktiska uppfinningar.

- Det var marthorna som utvecklade torkskåpet, där man kan låta disken torka.

Den här uppfinningen, liksom andra praktiska finurligheter hjälpte kvinnorna i vardagen, så att de fick mer tid att delta i samhällslivet.

Hur ser dagens marthadirektör på idén med ett feministiskt parti? Behövs ett sådant? Lyssna på Radiohuset i Radio Vega med start kl. 15:03!

Läs också