Hoppa till huvudinnehåll

Östnylänningar missnöjda med bussarna

Bild: Yle/Erica Vasama busshållplatsen

Vi östnylänningar är mer missnöjda med vår kollektivtrafik än finländare i medeltal. Det visar en stor undersökning som Institutet för hälsa och välfärd, THL, har gjort.

En som åker buss varje dag från Borgå till jobbet i Nickby är trafikplaneraren i Sibbo, Rita Lönnroth. Missnöjet kan delvis bero på att många östnylänningar har erfarenheter av storstädernas goda kollektiva förbindelser, tror hon.

- De som flyttar in kommer kanske från huvudstadsregionen eller någon annan studieort. Sen flyttar de ut till landet när familjen växer eller för att barnen får det tryggare. I storstäder går bussarna med tio minuters mellanrum, kanske oftare. Där kan man också byta mellan olika färdmedel.

Antalet bussturer har minskat rätt mycket under de senaste åren i Sibbo, medger Lönnroth. Invånarna i byarna har ibland svårt att förstå att förbindelserna inte är lika bra i hela kommunen som mellan Borgå, Söderkulla och Helsingfors.

Enligt Lönnroth kan man säga att en busstur i timmen är skäligt på glesbygden. Då kan man bygga upp sitt liv enligt tidtabellerna. Men sväljer östnylänningar det?

- Jag skulle säga att folk inte är nöjda, säger Lönnroth med lång erfarenhet inom trafikplanering. På många håll går dessutom bussen inte ens så ofta. Här i Östnyland är det också vanligt att det inte går bussar på kvällar och veckoslut.

THL:s undersökning kartlade invånarnas upplevelser av kollektivtrafiken, inte hurudana förbindelserna i praktiken är.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland