Hoppa till huvudinnehåll

Tråkigt men kärleksfullt på Helsinki Ink

Bild: X3M / Linnéa Sjöholm helsinki ink 2013

I helgen ordnades den 19:e upplagan av tatueringsmässan Helsinki Ink. Vi gick förstås dit för att känna av fiilisen.

Förväntningarna vi hade innan vi stegade in på tatueringsmässan Helsinki Ink i Helsingfors visade sig vara aningen större än det som slutligen infriades. Istället för en mörk och mystisk känsla möttes vi av en fullt upplyst hall i Kabelfabriken, där det var glest mellan människorna och uttråkade tatuerare satt och väntade på kunder (för Österbottningar kan referensen "Botniahallsmässa" kanske förklara känslan). Men hepp, vänta lite, det blir bättre!

Mest en branschfest

Helsinki Ink är en medelstor tatueringsmässa som ordnades för nittonde gången i år, det är alltså en tillställning med långa anor. Mera än en mässa för den stora publiken är nog Helsinki Ink ett tillfälle för tatuerare att träffa varandra och samla på sig ny inspiration.

- Sen är det ju nog roligt också att tänka att nu går någon i en annan stad runt med en tatuering jag gjort, säger Jenny Boström som vanligtvis tatuerar i Stockholm.

Två personer samtalar
Två personer samtalar Bild: X3M / Linnéa Sjöholm tatuering,helsinki ink 2013

Tatuerare skissar
Tatuerare skissar Bild: X3M / Linnéa Sjöholm tatuering,helsinki ink 2013

tatuering under arbete
tatuering under arbete Bild: X3M / Linnéa Sjöholm tatuering,helsinki ink 2013

Tatueringsbranschen är liten och alla känner alla, därför är en mässa som en enda stor fest för tatuerarna. På en mässa har man som artist också möjligheten att göra lite annorlunda tatueringar än man vanligtvis gör.

- Jag har varit runt världen på olika tillställningar, det här är andra gången på Helsinki Ink. Man vill ju också visa sitt stöd till arrangörerna, det går åt massvis med tid och nerver till alla föreberedelser och planering av en sådan här grej.

Zombietattoo hade vunnit en massa priser men när vi ville snacka med ägaren skyllde han på feber och sa att vi får återkomma på hans studio senare. Så vi måste väl göra det då, alltså ett till tatueringsreportage.

Halvtrist och glest

Ja okej. Det går säkert åt en hel del tid att planera en mässa i den här storleksklassen men samtidigt kunde man kanske försöka göra den lite mer estetisk.

Under lördagskvällen när X3M:s webbredaktörer besökte Kabelfabriken delades det ut pris för bästa ryggtatuering och senare på kvällen blev det burlesk-show. Problemet var bara att den lilla scenen man hade byggt för tillställningen såg totalt intetsägande ut i sin blekhet. Det var knappt så man orkade se på de fina ryggtatueringarna för att scenen var så tråkig. Men kudos för att den var så högt uppe att även en stump till redaktör såg allt som hände.

tatuering under arbete
tatuering under arbete Bild: X3M / Linnéa Sjöholm tatuering,helsinki ink 2013

Tatuering under arbete
Tatuering under arbete Bild: X3M / Linnéa Sjöholm tatuering,helsinki ink 2013

En anekdot eller två

Två roliga saker fick vi ändå vara med om under kvällen. Genast när vi tågade in i mässhallen började nämligen flirtandet. Vart man än såg var det någon som log och blinkade förföriskt. Vi blev alldeles förbluffade, är det faktiskt oss de ser på? Efter att ha stirrat ner i golvet en stund vågade vi äntligen börja möta blickarna och blinka tillbaka.
Lärdom: vill du flirta ska du gå på tatueringsmässa.

En person får sitt ben tatuerat
En person får sitt ben tatuerat Bild: X3M / Linnéa Sjöholm tatuering,helsinki ink 2013

Det här är Joni. Natten innan hade han bestämt sig för att tatuera en dödskalle på benet. Han hade druckit ett par öl nog, erkände han.

Den andra roliga grejen hörde vi om när vi snackade med tatueraren Tyler från USA. Vi ville veta vad det konstigaste han någonsin tatuerat var och först svarade han en flygande penis, men sedan kom han på en annan grej.

- Ett gäng killar som nyss fyllt 18 stegade en dag in i min studio. Tre av killarna jävlades med den fjärde och påstod att de alla legat med hans flickvän. För att få kompisen att faktiskt tro på det här tog en av killarna en tatuering med brudens namn. Jag kan förstå om en väldigt tauterad typ skulle göra det för skojs skull, men det här var killens allra första tatuering! Och den tog han för att bevisa en lögn, skrattar Tyler.

Tatuering med texten "I love Kirsten Stalnaker"
Tatuering med texten "I love Kirsten Stalnaker" Bild: Yle tatuering

På tal om tatueringar, ikväll börjar Helsink, en realityserie om tatuerare i Helsingfors, kanal 5 klockan 20.30.