Hoppa till huvudinnehåll

Våren här nästa vecka?

Bild: Yle vårväder

Enligt lagen börjar det bli dags att byta till sommardäck på bilen. Men eftersom våren är sen kommer vägarna att vara hala hela veckan. Det betyder att man kan vänta ytterligare en vecka med att byta däck.

- Våren är här nästa vecka, förutspår Henry Nyman vid Meteorologiska institutet.

- Nattfrosten fortsätter hela den här veckan. Blötsnö och snöfall gör vägarna hala - framför allt på morgnarna och kvällarna. Men snart är nog våren här - antagligen redan nästa veckoslut. Nattfrosten lättar nästa vecka betydligt, och också dagstemperaturerna kommer att stiga klart, säger övermeteorolog Nyman.

Issågar ska minska proppar i Österbotten

I Österbotten försöker man minska översvämningsrisken genom att såga upp älvar och åar. Den senaste tidens kyla och de kalla nätterna gör att isen växer mer än den smälter just nu. Genom att såga upp skåror i isarna minskas risken för proppar vid islossningen. Vårflödet väntas vara rikligare än normalt i år på grund av den försenade våren. Om lufttemperaturen hastigt stiger och vädret samtidigt är regnigt kan det snabbt uppstå översvämningar.

"Isarna i Åboland ligger kvar till Valborg"

Isarna uppför sig mycket ovanligt den här våren. Vanligtvis brukar isarna sluta växa i mars, men då isobservatören Osmo Purhonen i går kollade isarna på Vapparn i den inre skärgården i Åboland visade det sig att den var fem centimeter tjockare än då han senast mätte. Enligt Purhonen är isen är 45 centimeter tjock. Den hårda kärnisen är 30 centimeter tjock.

Också potatissättningen är sen i sydvästra Finland på grund av de kalla nätterna. - I fjol var de första potatisarna i jorden redan i mars. - Vill man kunna sälja nypotatis till våravslutningar och studentfester måste man sätta potatisen senast i början av april, säger Anders Ekholm i Björkboda på Kimitoön.

Slalomåkarna har fått njuta i södra Finland

Södra Finland har kunnat njuta av en lång skidsäsong. I går stängdes Kokon slalombacke i Borgå. Vd Niklas Blomander är nöjd med slalomsäsongen som blev en månad längre än i fjol.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes