Hoppa till huvudinnehåll

Karleby kräver miljötillstånd för försvarets övningsområde i Lochteå

Soldat i krigsövning
Soldat i krigsövning Bild: YLE/Maria Helsing övning

Karleby stad har tröttnat på att försvarsmakten får använda Vattajastranden som övningsområde utan att ha något gilitigt miljötillstånd.

Stadsstyrelsen kräver därför att NTM-centralen i Södra Österbotten uppmanar försvarsmakten att söka miljötillstånd för verksamheten. Sandstranden i Vattaja i Lochteå är mer än femton kilometer lång och sanddynerna tillhör ett Natura-område.

Försvaret använder Vattaja som skjut- och övningsområde ungefär tvåhundra dygn om året. Där hanteras stora mängder bränsle, gammal ammunition och där finns landningsplats för helikoptrar. Enligt Karleby stad påverkar det här naturen i hög grad.

Inget besked trots upprepade kontakter

Redan år 2009 påpekade Karleby att det borde finnas miljötillstånd för försvarets verksamhet på Vattaja.

Trots upprepade kontakter till NTM-centralen har staden inte fått något besked i ärendet. Karleby stad anser att ett miljötillstånd ger bättre kontroll och uppföljning av verksamheten. Försvarsmakten inlöste Vattaja-området i början av 1950-talet.

Läs också