Hoppa till huvudinnehåll

"Nu vet vi att bovarna finns också i Finland"

Skatteparadis
Skatteparadis Bild: Yle skatter

Det viktigaste i MOT:s avslöjanden om skatteparadis är att vi nu har bevis för att bovarna finns också i Finland. Det säger Eva Nilsson som är utvecklingspolitisk sakkunnig vid organisationen Kepa som arbetar med utvecklingsfrågor.

- Vi behöver inte längre tänka att bovarna finns någon annanstans. Finländska företag och finländska individer är lika involverade som andra i det globala skatteparadissystemet. Och de är med om att stöda det.

MOT har avslöjat att det statsägda postföretaget Itella har koppling till skatteparadiset Jungfruöarna via ett dotterbolag. Nilsson säger att det är särskilt viktigt att just den uppgiften har kommit fram.

- Det får förhoppningsvis klara följder i den finländska politiken. Men det är ingen överraskning att statsägda företag håller på med likadan skatteplanering som privatföretag, säger hon.

Svårigheten att klämma åt systemet med skatteparadis är enligt Nilsson att uppgifterna om de inblandade företagen vanligtvis är dolda bakom strikta regler om sekretess. Varken allmänheten eller myndigheterna har insyn.

- Därför var det betydelsefullt att uppgifterna läckte ut till journalister. Offentligheten kommer att leda till att företagen inte längre kan upprätthålla verksamheten i skatteparadisen.

Hon påpekar att regeringen i sitt program lovar att Finland ska vara en föregångare när det gäller att sätta stopp för den globala ekonomin kring skatteparadis.

- Jag hoppas att det här ger regeringen en spark framåt och att vi får en mera ambitiös politik om skatteparadis. De konkreta åtgärderna har hittills varit ganska få.

Nilsson listar några åtgärder som enligt henne behövs för att bekämpa skatteparadisen. Det är enligt henne viktigt att öka öppenheten i multinationella företag. Det kan man göra genom att gå in för bokslutsrapportering nationsvis för varje land där ett bolag har verksamhet. Vidare borde myndigheterna i olika länder avtala om att byta ut information om utländska företag i landet. Dessutom borde insynen ökas när det gäller vem som äger ett företag och vem som är innehavare till konton, anser Nilsson.

Läs också: Urpilainen fördömer Itellas skatteparadiskopplingar

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes