Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland hittade ”utländska agenter”

Vladimir Putin svär tjänsteeden.
Vladimir Putin svär tjänsteeden. Bild: EPA / Ria Novosti / Vladimir Rodionov president

I Ryssland fortsätter myndigheternas hårda linje gentemot frivilligorganisationer. Nu åtalas den första organisationen för brott mot ”agentlagen”.

Det första åtalet mot en rysk frivilligorganisation som anklagas för att ha brutit mot den nya lagen om ”utländska agenter” är aktuellt. Det är Rysslands justitieministerium som drar organisationen Golos inför rätta.

Enligt ministeriet får organisationen pengar av utländska finansiärer samtidigt som den sysslar med politisk verksamhet. Därför borde organisationen, enligt den nya lagen, ha registrerat sig som en utländsk agent. Fallet kommer för första gången upp i en domstol i Moskva i dag.

Övervakar politiska val

Golos är en oberoende organisation som övervakar politiska val. Organisationen hade en framträdande roll i de senaste stora politiska valen i Ryssland när det gällde att fixera valfusket.

Både organisationen och dess chef är åtalade. Ifall de anses vara skyldiga blir straffet böter på 20 000 euro.
- Jag vet inte på vilka grunder man åtalar oss, var chefen Lidija Sjibanovas kommentar. Golos får det här året inga pengar från utlandet och vi sysslar inte med politik.

Golos har de senaste tio åren arbetat med demokratiprojekt och utbildat valövervakare. Innan den nya lagen trädde i kraft i höstas fick organisationen ekonomiskt stöd av bland annat amerikanska US Aid.

Många representaner för ryska frivilligorganisationer anser att den nya agentlagen är ett försök att stämpla dem som landsförrädare.
- Vi är inte alls överraskade av åtalet, sade Oleg Orlov på människorättsorganisationen Memorial. Det här var bara första steget, nu står andra i tur att bli åtalade.

Vägrar registreras som utländsk agent

Den stora majoriteten av frivilligorganisationer med politisk verksamhet har vägrat registrerar sig som utländska agenter. Något som har retat upp myndigheterna.

I mars inledde därför ryska myndigheter kontrollräder mot frivilligorganisationer runtom i landet.

President Putin berättade nyligen resultatet av räderna. Han hävdade att det i Ryssland finns 654 frivilligorganisationer med politiska projekt. Organisationer som de senaste fyra månaderna har fått 700 miljoner euro till sin verksamhet från utlandet.
- Pengar som hellre kunde ha investerats i banksystemet på Cypern, menade Putin.