Hoppa till huvudinnehåll

Vindkraftsplaneringen i Österbotten får skarp kritik

Vindkraftverken på Bredskär i Korsnäs
Arkivbild. Vindkraftverken på Bredskär i Korsnäs Bild: YLE/Sofi Nordmyr bredskär

Planeringsarbetet för Österbottens förbunds etapplan 2 gällande vindkraft är otillräckligt och går emot etiska principer. Det säger Jan-Erik Helenelund, doktor i förvaltningsvetenskap och bosatt i Malax.

Jan-Erik Helenelund är en som drabbats av borrelia
Jan-Erik Helenelund. Jan-Erik Helenelund är en som drabbats av borrelia Bild: YLE/ Carl-Magnus Långkvist helenelund

Helenelund är vindkraftsförespråkare, men när han läste igenom etapplanen kunde han inte göra annat än att lämna in en anmärkning om det bristfälliga arbetet.

- Det ger signaler om en dold agenda när man planerar så många och stora områden trots att antalet planerade vindkraftverk inte kräver så många områden.

Han spekulerar också att det kan vara så att Österbottens förbund vill ha hela landets vindkraftverk placerade i Österbotten.

Helenelund anmärker också på att avståndet mellan ett vindkraftverk och ett havsörnsbo. Det är inte tillräckligt med en kilometer som etapplan 2 anger.

- Likaså har man inte alls tagit i beaktan bullernivån. Vissa menar att buller från vindkraftverk inte alls stör bebyggelsen medan andra gör det. Professor Henrik Möller vid Aalborgs universitet har undersökt saken och kommit fram till att bullret från vindkraftverken stör invånare, säger Helenelund.

Planeringsingenjör Jan Wikström på Österbottens förbund
Jan Wikström. Planeringsingenjör Jan Wikström på Österbottens förbund Bild: YLE/Sofi Nordmyr planeringsingenjör

ÖF: Planeringen är tillräcklig

Planeringsingenjör Jan Wikström på Österbottens förbund säger att arbetet är tillräckligt för den nivå som det ligger på just nu.

- Det är först på generalplanenivå som man går in på mera detaljer. På den nivå vi befinner oss nu är det fråga om ett mer strategiskt arbete. Först senare går vi in på frågor som bullernivå.

WWF har redan gett ett utlåtande om avståndet mellan havsörnsbo och vindkraftverk och där är en kilometers avstånd godkänt.

I dag, tisdag, är sista dagen att lämna in en anmärkning mot etapplan 2. Vissa dagar har det kommit in uppemot 30 anmärkningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten