Hoppa till huvudinnehåll

Äldre skall bo i familjer i Karleby

äldre människas händer vig ett bord
äldre människas händer vig ett bord Bild: YLE/ Rose-Marie Sundström rynkor

En ny form av äldreomsorg kommer till Karlebyregionen. Det handlar om att äldre ska få bo hemma hos privatpersoner på landet i stället för på någon anstalt i staden.

Åtta familjer har anmält intresse för att ta emot äldre personer för längre eller kortare tid.

- Det behövs nya former av service, och det här är ett sätt att till exempel ordna avlastning för de som vårdar någon närstående, säger Satu Sundell på Karleby social- och hälsovårdsinstitut. Institutet ska ge en kort utbildning åt familjerna som vill ta emot åldringar.

Idén med familjevård för äldre har spridit sig från södra och mellersta Finland. I dag finns ungefär 70 familjer som tar emot 300 äldre varje år, men flera nya projekt är på gång. Grundtanken är att äldre personer ska få bo i hemlik miljö och i Karleby inför man samtidigt så kallad Green Care. Närheten till djur och natur ska göra gott för de äldre.

En familj kan ta emot till och med fyra äldre personer utan att någon familjemedlem behöver ha vårdutbildning. För att det ska vara tryggt för alla är det kommunen som gör avtal med lämpliga familjer.

- På det här sättet vet de anhöriga att åldringen är trygg och får delta i vardagssysslor, och kommunen får nya lösningar för äldrevården. Alla vinner på det här, säger Sundell.

Kursen i Karleby går på finska men kursmaterialet finns på svenska och till exempel Jakobstad och Kristinestad har visat intresse för att starta upp sådan här familjevård. Vårdformen sägs passa bra för personer som är ensamma, otrygga eller har någon minnessjukdom.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten