Hoppa till huvudinnehåll

De viktigaste kulturarven?

Bild: Kazimir Popkonstantinov sankt ioan

Skadar man ett lands kulturarv, skadar man landets folksjäl och identitet. Det säger docenten i mellanösterns arkeologi, Sanna Aro-Valjus med anledning av förstörelsen i Syrien. Radiohuset undrar vilket kulturarv du uppskattar mest.

I kriser och krig är det vanligt att viktiga kulturarv skadas eller rent av förstörs. Tänk bara på buddhastatyerna i Bamiyan, Afghanistan som talibanerna förstörde 2001. Eller de kristna helgedomar i Timbuktu som islamister i Mali skadat under konflikten där.

Vilka kulturarv är de mest värdefulla i Finland? Sveaborg, Åbo Domkyrka eller kanske Kvarkens världsnaturarv? Hur skulle du känna om någon med flit, eller av misstag skadade de här platserna eller byggnaderna?

Kommentera gärna! Diskussionen går vidare i Radiohuset, Radio Vega med start kl. 15:03!

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle