Hoppa till huvudinnehåll

Miljöministeriet vill höja panten på returflaskor

Returflaskor i plast.
Returflaskor i plast. Bild: YLE/Rolf Granqvist returflaskor

Miljöministeriet planerar att höja panten för returflaskor- och burkar.

Enligt ministeriets planer ska alla flaskor och burkar på under en liter ha en pant på 20 cent, och alla större flaskor en pant på 40 cent. Mest skulle det här påverka glasflaskorna, vars pant skulle fördubblas. I dag är den tio cent.

Enligt miljöministeriet är tio cent inte en tillräcklig morot för att återvinna en glasflaska. Glasflaskor som gått sönder i naturen är till fara för både djur och människor, påpekar man vid ministeriet.

Vid bryggerierna och vid Suomen palautuspakkaus, som upprätthåller Finlands största återvinningssystem, är man ändå kritiska till reformen som anses bli för dyr att genomföra.