Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att hitta kärlek i Helsingfors

Mirjam är ett påhittat dejtingnamn. Alla är anonyma under speeddejtingen. Bild: YLE/Carina Bruun speeddejting

De nyinflyttade i Helsingfors är oftast unga och ogifta. Men det innebär inte att det är lätt att hitta kärlek. I huvudstadsregionen blundar man ändå inte, utan det ordnas allt fler evenemang för singlar. Bland annat har speeddejtingen kommit till stan dit jag skickade iväg min singelvän.

- Det här känns desperat. Jag har sett på sinkkulaiva (tv-program) där de speeddejtat och folk där är så pinsamma. Det känns lite som att man provat på precis allt annat och nu har man tills sist hamnat här, säger min vän.

Jag övertalar henne ändå att delta och så åker vi iväg till nattklubben. Hon väljer dejtingnamnet Mirjam. Det är inte hennes riktiga namn.

På nattklubben Apollo håller Anna Uusiheimala på med att förbereda kvällens speeddejting.

- Vi har fått bra feedback och många är glada över att det finns nya dejtingalternativ, berättar Uusiheimala som är värd för kvällens evenemang.

Hon grundade företaget Deittisirkus i november, eftersom hon inte tyckte att det fanns någon som systematiskt ordnar dejtingevenemang i Finland.

Det är tredje gången hon ordnar speeddejting i Helsingfors och idén går ut på att man dejtar en person i fem minuter och sedan går vidare till nästa. Hela evenemanget tar ungefär två timmar och enligt Uusiheimala passar det här för unga singlar runt trettio, eftersom de ofta är öppna, spontana och vana med annorlunda dejtingmetoder.

Ensamheten är mer påtaglig i storstäder

Enligt Heli Vaaranen, psykoterapeut vid Befolkningsförbundet, upplever många singlar sin livssituation som svår.

- Folk känner sig mera ensamma i stora städer. Det är också svårare att hitta någon i en stor stad än på en liten ort, säger Vaaranen som menar att samhället är uppbyggt för familjer och par, vilket leder till att singlar kan känna sig ännu mer ensamma.

Varför är det så svårt att hitta någon?

- Folk är vana med att vara ensamma. De har byggt upp en karriär och plötsligt märker de att de inte har familj eller ett parförhållande. Det kan vara svårt att hitta kärlek och klara av att leva i ett förhållande, eftersom man länge varit självständig och ensam, säger Vaaranen.

Enligt henne har forskning också kommit fram till att singlar mår sämre än de som lever i lyckliga parförhållanden. Å andra sidan mår singlar inte lika dåligt som personer i dåliga parförhållanden.

Är singlarna idag för kräsna då?

- Man ska inte godkänna någon bara för att ha någon. Ett stort problem är att många blivit sårade några gånger och då vågar man inte längre öppna sig för ny kärlek.

Stela damer och herrar

Men tillbaka till speedejtingen, hur gick det för min singelvän?

Bild: YLE/Carina Bruun speeddejting

Väl inne i nattklubben står stela män och kvinnor med en drink i handen medan en ivrig konferencier berättar hur dejtingen går till.

- Männen ska sätta sig vid borden och damerna flyttar på sig efter fem minuter, säger mannen med mikrofonen.

Alla får varsin lapp dit de ska skriva dejtens namn och vad de tycker om honom eller henne. Min vän rynkar på näsan och skulle hellre snacka med damerna än med killarna som verkar så stela.

Äntligen börjar dejtandet. I en timme hoppar damerna från bord till bord och till slut blir det paus.

Jag träffar min kompis i ett tomt rökrum.

Hur går det?

- Diskussionerna bara brakar och knakar. I en timme har jag nu babblat och alla frågar samma sak: Vad jobbar du med och har du gjort det här förut? Tydligen har en del av männen varit här förr, suckar Mirjam och himlar med ögonen.

Är det någon du lite blivit tänd på?

- Jag har skrivit OK efter ett namn. Han var lite rolig och hade tagit sig ända från Tammerfors hit för att dejta en massa kvinnor. Respekt för det. Annars är de här männen rätt tråkiga.

Vad tror du att de tycker om dig?

- Jag passar inte in helt enkelt. Jag undrar faktiskt vad jag gör här.

I och med de orden tar Mirjam sitt pick och pack och lämnar nattklubben utan att slutföra speeddejtingen.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen