Hoppa till huvudinnehåll

Turistsäsongen inleds utan mål i Västnyland

Bild: Yle/Maria Wasström turismsäsongen närmar sig


Turistsäsongen här i Västnyland står inför dörren men fortfarande är det svårt att hitta heltäckande turistinformation som stäcker sig över kommungränserna.

En regional turismstrategi håller på att utarbetas, men enligt ledande turistsekreteraren i Raseborg, Viveca Blomberg, saknas målet för turistnäringen i staden. När det är ekonomiskt kärva tider måste man prioritera och då måste turistbyrån veta vad man ska fokusera på, anser hon.

Marknadsföringsbolaget har inte tagit fart

Utvecklingsföretaget Novago som ägs av de västnyländska kommunerna har projektanställt en turistkoordinator som lett arbetet med en regional turismstrategi. Han heter Jukka Punamäki och jobbar också med marknadsföringsbolaget Lumo, Länsi-Uudenmaan matkailu, som grundades i december 2011, men ännu inte tagit fart.
Tanken är att samordna marknadsföringen för turistföretag i hela regionen, men verksamheten har inte kommit igång.

Jukka Punamäki säger att det finns ett utmärkt utbud i regionen, men att det inte räcker med att alla aktörer marknadsför sig skilt för sig
- Vi bygger upp nya strategier och nya sätt att tänka marknadsföring, säger turistkoordinator Jukka Punamäki som ändå räknar med att det räcker länge innan man når konkreta resultat.

Koncentrerad marknadsföring behövs

Lena Aschan som är turistföretagare på Gullö Gård i Ekenäs skärgård har lång erfarenhet av turismen i regionen och även om mycket gått framåt tycker hon att marknadsföringen gärna kunde koncentreras för att ge överblick av utbudet.
Hon har själv engagerat sig i föreningen Helsinki West som bland annat just jobbar med att synliggöra turistföretag i Västnyland.

VIktigt synas "lite överallt"

- Folk idag söker information på så olika ställen att man borde finnas lite överallt, säger för sin del Niklas Fjäder som inom kort inleder kaféverksamhet i hotell Regatta i Hangö och som också hyr ut segelbåtar till turister under sommarsäsongen.

I dagens läge får turister nöja sig med att hitta information från respektive kommun och turistbyrå, men någon paraplyorganisation som har överblick över hela regionen finns inte.

Turistbyrån i Raseborg behöver mer pengar

Viveca Blomberg i Raseborg tycker ändå att turistbyrån erbjuder lämpliga kanaler för de företag som är aktiva och tar kontakt.
- Ibland får vi agera detektivbyrå för att få reda på vad det finns och det har vi inte riktigt resurser till säger Blomberg som ändå är nöjd över att samarbetet över kommungränserna fungerat bra.
När utvecklingsavdelningen i Raseborg satte lapp på luckan övergick de pågående turistrelaterade projekten på turistbyrån som redan tidigare hade fullt upp.
- Det blev definitivt mera jobb men vi försöker bemästra pågående projekt så gott det går, säger Viveca Blomberg.
Hon säger att staden har så mycket att erbjuda att det ibland är svårt att välja, men sörjer också över att t. ex. restaurang Knipan endast kommer att kunna betjäna förhandsbokade grupper denna sommar.

Läs också