Hoppa till huvudinnehåll

Tyrväinen: Här finns inget överraskande

Bild: Yle aktia chefsekonomist

Finlands konkurrenskraft har försämrats allt sedan vi gick med i Eurozonen. Men problemen ska sökas i företagsstrukturen i Finland. Det säger Timo Tyrväinen, chefsekonom på Aktia.

De strukturella problemen inom den finländska industrin borde vara bekanta för alla, men det har tagit lång tid att skrida till verket.
- Det verkar som det ska krävas en riktig kris innan något görs, säger Tyrväinen som en brasklapp till beslutsfattarna.

Han och många andra ekonomer har varnat för den negativa trenden i flera år redan, men de radikala åtgärderna har låtit vänta på sig.

- Skulle man ha gjort skattesänkningen för företagen för ett par år sedan, hade man sett resultaten nu. Men, det finns ingen snabb medicin, så även om det här är en positiv sak, kan det inte ensamt få landets ekonomi på fötter, säger Tyrväinen.

Därför måste produktiviteten upp från företagens sida - men det är inte gjort i en handvändning.

- En avgörande fråga är också hur löneförhandlingarna framskrider. Lönerna är för höga sett ur tillverkarnas synvikel, men otillräckliga om man ser det ur de anställdas, säger Timo Tyrväinen och efterlyser måttliga löneökningar ur nationalekonomiskt perspektiv.

Fem års inkomster i lån

EU-kommissionen riktar även kritik mot den allt högre skuldsättningen bland de finländska hushållen. Sedan tidigt 00-tal har hushållens skuldsättningsgrad ökat från kring 60 procent till 118 procent av den disponibla bruttoinkomsten. Det är en kraftig ökning, men inget alarmerande, tycker Timo Tyrväinen.

- Skuldsättningen är mycket högre i de andra nordiska länderna, så skuldsättningen är inte vårt största problem just nu, säger han.

Han vill ändå lyfta ett varningens finger för de hårdast skuldsatta. Knappt fem procent av hushållen har skulder som överstiger fem årsinkomster och de är sårbara om sysselsättningsläget försämras.

Ränta och sysselsättning avgörande

- Den andra avgörande faktorn är ränteläget. Går räntorna upp märkbart blir det snabbt problem för så hårt skuldsatta hushåll. Men det borde inte vara aktuellt på ett par år, och jag ser heller inte risken för någon större minsking i sysselsättningen, även om en viss försämring kan väntas under de kommande månaderna, säger Tyrväinen.

Läs också:
Rehn: Alarmklockorna borde ringa i Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes