Hoppa till huvudinnehåll

Uruguay godkände samkönade äktenskap

Bild: EPA/Francisco Guasco samkönade äktenskap

Uruguay har som andra land i Latinamerika godkänt samkönade äktenskap. Rätten till äktenskap omfattar också rätten till adoption och konstgjord befruktning. Homosexuella i Uruguay får precis samma rättigheter som heterosexuella par.

- Jag håller med om att familjen utgör kärnan i samhället, men kärleken utgör kärnan i familjen. Och kärleken är varken homo- eller heterosexuell, sade Fernando Amado från center-högerpartiet Colorado Party.

Samkönat äktenskap fick 71 ja-röster i parlamentets underhus medan 21 parlamentariker röstade mot lagen. Senaten godkände lagen redan förra veckan.

Samtidigt höjdes minimiåldern för alla äktenskap i Uruguay från nuvarande 12 för flickor och 14 för pojkar till 16 år för båda könen.

Landet är enligt Human Rights Watch det 12:e i världen att godkänna samkönade i äktenskap i lag. Argentina godkände samkönade äktenskap redan år 2010. Samkönade äktenskap godkänns också i Mexico City och i delar av Brasilien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes