Hoppa till huvudinnehåll

ÄLSKADE HATADE KÄRLEK

sluta panta
sluta panta Bild: YLE sluta panta

Våren hämtar ofta med sig en hel del sprudlande känslor, ofta är förälskelse och kärlek. Men kärleken är ingen enkel känsla. Vad är egentligen kärlek och hur känns det när man blir förälskad? Hur och var hittar man den rätta? Och när kärleken tar slut, hur går det då? Hur känns det när man blir sviken? Personer i olika åldrar funderar över dessa frågor i veckans bloggtext.

Förälskelse - den underbara kärleken

"När man blir kär kan man inte tänka på något annat än den man är kär i. Det är svårt att koncentrera sig och man får fjärilar i magen. Om man ser t.ex. personens cykel utanför skolan hoppar det redan till lite i en bröst. Det är roligt att vara kär för då är man oftast på gott humör. Utom om man får veta att ens känslor inte är besvarade." Flicka 13 år

"Förälskelse gör att man lever i en liten bubbla åtminstone delvis. Man blir lycklig av tassiga sms och man vill umgås med den andra hela tiden. Det är lite som om man skulle bli ett barn igen och bli kär för första gången. Det pirrar i magen och man känner inte t.ex. hunger för att man är så hög ¨på själva förälskelsen." Man 28

Att hitta den rätta

"Många säger att de visste från första ögonblicket att den andra personen var den rätta för en. Så var det verkligen inte för oss. Vi hade gått i samma skola på högstadiet och råkade träffa på varandra av en slump i flera omgångar ungefär 10 år efter att vi gått ut högstadiet. Småningom växte det fram en förälskelse som sedan förvandlades till kärlek och det kändes självklart att vi skulle vara just dem som delar vår framtid tillsammans." Kvinna 31 år

"När vi träffades hade min nuvarande man ett annat förhållande. Vi studerade tillsammans och det pågick lite flörtande mellan oss en lång tid. När det sedan blev slut mellan dem blev vi ett par ganska snabbt. Ibland tänkte jag nog ge upp och gå vidare men är glad att jag inte gjorde det. Idag är vi gifta och har två barn." Kvinna 29

När kärleken tar slut

"Vi hade bott tillsammans några år och vi hade det bra tillsammans. Båda studerade och jobbade så det var såklart ganska hektiskt ibland, men vi hade ett ganska tryggt förhållande kändes det som. Vi hade börjat sällskapa precis innan jag fyllde 17 och han var 18 och tillsammans hade vi varit ungefär 4 år. Jag vet inte egentligen vad det var som utlöste det hela. Det började bara kännas som att jag var kvar i förhållandet för att jag hade hittat någon som älskade mig och för att det förväntades att vi skulle vara tillsammans. Vi var ju dessutom förlovade, folk väntade sig att vi skulle gifta oss. Så här i efterhand känns det helt absurt men min största oro var faktiskt vad andra människor skulle tänka om jag lämnade honom. Slutligen bestämde vi oss att ta en paus och jag flyttade hem till en kompis för någon vecka. På nyårsafton som vi firade på skilda håll fick jag en känsla av att jag ville åka hem och försöka jobba med vårt förhållande. Jag väntade hela natten och han kom aldrig hem. Det var nog vid det skedet som jag tog det slutgiltiga beslutet över att bryta upp. Det kändes jobbigt men skönt på samma gång. Vi fortsatte att bo tillsammans, dela på det vi skaffat och fått gemensamt utan större konflikter och gråta ut lite i varandras famn då det behövdes. Det var min första stora kärlek." Kvinna 26

Att bli lämnad och sviken

"Jag anande ingenting då min sambo plötsligt meddelade att han inte ville fortsätta tillsammans längre. Jag ville förstå varifrån det stora beslutet kom plötsligt, jag hade ju inte anat att något var på tok. Men det hela blev bara mera infekterat eftersom jag ville prata och analysera för att förstå och han inte ville kommunicera längre. Jag var helt sönder och kunde inte förstå hur jag hade hämnat i den situationen. Jag kunde inte fatta hur jag skulle orka stiga upp på morgonen och fortsätta leva mitt liv. Det kändes som att livet inte kunde fortsätta. Efter en tid kunde jag småningom börja bearbeta sorgen och småningom inse att det var bra att vårt förhållande tog slut. Vi var inte alls så perfekta för varandra som jag inbillat mig. När jag kommit så pass långt fick jag plötsligt höra att han lämnat mig för någon annan. Eller inte egentligen vem som helst, utan en gemensam bekant. Det var tufft, och det kändes som att den krossade (jag) blev förkrossad på nytt." Kvinna 27 år