Hoppa till huvudinnehåll

Nunnor på film

Bild: Beyond The Hills beyond the hills

Inte nunsploitation utan de mer rumsrena filmerna.

Den rumänska filmen Dupa dealuri (Över bergen) har Finlandspremiär.

Filmen handlar om två unga kvinnor som vuxit upp på ett barnhem, där de även blivit förälskade i varandra. Vem har uppfostram dem? Nunnor, givetvis.

Vi listar en topp tre på filmer som handlar om nunnor.

Musik och nöje

  1. Dead Man Walking (1995)

    Susan Sarandon spelar Sister Helen. En nunna som tröstar och stöder en dödsdömd mördare (Sean Penn). De blir vänner och hon inleder en maktlös kamp mot auktoriteter för att fövandla hans dom till livstidsfängelse. Sarandon regisserad av sin dåvarande partner Tim Robins. Hon fick en Oscar för sin insats.

  2. Sister Act (1992)

    Säg vad du vill om Whoopi Goldberg och hennes karriär men i rollen som nattklubbssångerskan Deloris Van Cartier glänste hon. Deloris blir vittne till ett mord och göms undan på ett kloster med en förfalskad identitet som Sister Mary Clarence. Hon passar inte in med de övriga nunnorna men lyckas ändå göra under som ledaren för klostrets officiella kör. Väldigt underhållande komedi som även fick en mindre rolig uppföljare.

  3. The Sound of Music (1965)

    Klassikernas klassiker, musikalerna musikal. Det finns inte många som inte hört en endaste låt från den här tidlösa filmen. Julie Andrews spelar Maria som lämnar ett kloster i Österriket för att bli barnsköterska hemma hos familjen Von Trapp. Alla sju barn inklusive deras stränga pappa, marinofficern Captain Von Trapp (Christopher Plummer) blir totalt förälskade i hennes uppenbarelse. Och hon i deras. Trots alla nazin som härjar, lyckligt slut, ingen blir överraskad, ridå.

Nyligen publicerat - X3M