Hoppa till huvudinnehåll

Städerskor i männens duschutrymmen väcker känslor

Bild: Yle/ Frida Lönnroos simhallen i borgå

I simhallen i Borgå städar kvinnor också i männens omklädningsutrymmen, och det leder till att en del män känner sig obekväma. Men städningen har fungerat på samma sätt sedan simhallen byggdes för fyrtio år sen, och de flesta simhallsbesökarna är vana vid systemet.

En simhallsbesökare säger så här:

-Man vänjer sig, jag har stött på dem där flera gånger, men i början kändes det faktiskt nog lite fel.

En annan man som uttalar sig anser att kvinnliga städare inte borde städa på manssidan, eftersom det ändå finns skilda omklädningsutrymmen.

Per Högström som är chef över idrottstjänster i Borgå har inte fått in kommentarer eller anmälningar om saken, men förstår att det kan kännas jobbigt. Ändå är det här inget problem, och det är svårt att göra något åt saken då de inte finns manliga städare till hands.

Om simhallen hade städare av manligt kön anställda skulle de enligt Högström också få städa på kvinnornas sida utan problem. Detta verkar dock inte vara det allmänna i Finland. Jämställdhetsombudsmannen har fått motta flera frågor över att manliga simövervakare och städare inte bör röra sig i utrymmena för kvinnor, medan det motsatta inte är ett problem. Enligt ett utlåtande som kom år 2009 strider detta inte mot jämställdhetslagen på grund av den rådande kulturella praxisen. Simhallsbesökarnas åsikter om saken är delade och väcker många tankar. De flesta tycker det skulle kännas främmande med manliga städare på damsidan men att det efter en tid inte skulle vara något konstigt.

Läs också