Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson berömmer nationalspråkstrategin

Anna-Maja Henriksson (SFP) kandiderar i Vasa valkrets.
Anna-Maja Henriksson (SFP) kandiderar i Vasa valkrets. Bild: Copyright:Jan Strandstrom vasa valkrets

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) talade varmt för Finlands nationalspråksstrategi vid Folktingets session i Tammerfors.

Henriksson sade att både svenskan och finskan ska vara en accepterad del av den offentliga verksamheten och samhället, och alla ska veta att de får använda sina språkliga rättigheter.

-Nationalspråksstrategin är unik, den är Finlands första språkstrategi, och har en enig sexpartiregering bakom sig, påminde Henriksson.

Det är justitieministeriet som följer med att strategin efterlevs.

Henriksson talade också för mer språkbad. Hon påpekade att antalet skolor med språkbad inte har ökat trots goda inlärningsresultat och en stor efterfrågan.

"En viktig markering av regeringen"

- Nationalspråksstrategin är en viktig markering av regeringen i en tid när en del högljudda röster i vårt land vill tona ner Finlands tvåspråkighet, sade Folktingets ordförande Christina Gestrin när hon öppnade Folktingets session i Tammerfors.

Enligt Gestrin kan Nationalspråksstrategin i bästa fall vara ett hjälpmedel för att stärka svenskans ställning vid ministerierna och andra statliga myndigheter och fungera som ett redskap för att konkretisera språklagens förpliktelser.

Som ett negativt exempel nämnde Gestrin uppgiften om att operatören på Kervo nödcentral, som tar emot ett samtal ber den som ringer och talar svenska, att tala finska.

Hon krävde att inrikesministeriet igen en gång, och omedelbart, ser över de instruktioner de ger till nödcentralerna.

Läs också:
Livskraftiga nationalspråk regeringens vision

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes