Hoppa till huvudinnehåll

Dags för skärgårdsmarknad

Saft och sylt från Nagu
Saft och sylt från Nagu Bild: Yle/Naima Farah sylt

Under helgen ordnas den traditionella skärgårdsmarknaden i Åbo. De mest långväga försäljarna kommer från Italien.

Arrangörerna hoppas på till och med 70 000 besökare, men då krävs en hel del strålande väder medan marknaden pågår.

En traditionell marknad ska det bli, lovar Olav Granström på Åbolands fiskarförbund. Det betyder yrkesfiskare, fiskförädlare och ett stort antal hantverkare som säljer sina produkter längs Aura å. Totalt rör det sig om 120 försäljare. De flesta är från Finland, men en några kommer hit från Estland, Holland och Italien.

För tillfället ligger det stora isflak i ån som i dagarna ser ut att bli isfri. Någon inverkan på marknaden ska isen ändå inte ha eftersom ingen av försäljarna kommer till platsen med båt. Granström räknar med att traditionella produkter som skomakarlax och stekt strömming i ättikslag väcker mest intresse bland besökarna.

Arrangörerna har också inför årets marknad funderat på om de kunde ha något nytt på programmet, men en helt enkel sak är det inte, säger Granström. Det är svårt att helt praktiskt sätta in program på det långsmala området. Också myndigheterna ökar på kraven för varje år. Det ska vara säkerhetsplaner och på den bebyggda sidan av ån där de gamla trähusen står får det absolut inte göras upp eld. Granström är inte helt nöjd med kraven som bara ökar för varje år, men hittills har de inte hindrat att marknaden ordnas.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland