Hoppa till huvudinnehåll

Droghandeln blomstrar i Afghanistan

Opiumvallmo
Opiumvallmo Bild: EPA/S. Sabawoon vallmo

I Afghanistan har försöken att få bukt med landets droghandeln stött på motvind.
Kärva ekonomiska tider för att jordbrukarna vänder sig till det som är mest lönsamt, nämligen vallmoodlingar.
Vallmoblomman används för att tillverka droger som opium och heroin.

- Vi är de fattigaste personerna i det här området, utan vallmo-odlingarna skulle vi inte kunna köpa mat eller försörja våra familjer.
Vi har försökt odla majs och vete men det ger inte alls lika mycket inkomster, säger en afghansk jordbrukare i södra Helmandprovinsen.

Vi befinner oss mitt i ett fält av vita vallmoblommor, omkring står en grupp män som energiskt skördar vallmoknoppar.
Genom ett enkelt snitt i knoppen kan männen ta till vara vallmoblommans mjölkvita sav som sedan säljs dyrt till drogsmugglare.
Saven används till att göra opium och heroin och drogerna säljs ofta vidare som medicin till fattiga afghaner, som inte har råd med riktiga mediciner.
Men många EU länder, Iran och Ryssland har stora problem med ett inflöde av afghanskt heroin.

Tillsammans med afganska myndigheter har FN försökt uppmuntra de afghanska jordbrukarna att odla andra grödor som vete och majs.
Jordbrukarna har blivit lovade kvalitetsutsäde, gödsel och hjälp med att hitta nya sätt att försörja sig på. Men kampanjen har inte lyckats.

- Mångden droger i Afghanistan har ökat, det samma gäller vallmo-odlingarna. Så det är ett faktum att vi har misslyckats med vårt mål, säger Jean-Luc Lemahieu, ansvarig för FN:s kontor för narkotikakontroll och brott i Afghanistan.

Afghanska myndigheter anklagar talibanerna för att uppmuntra jordbrukarna att fortsätta med sina opiumodlingar.
Talibanerna tros dra in omkring 100 miljoner dollar årligen i skatter som de kräver av vallmo-odlarna. Pengar som sedan används för att finansiera kriget mot regeringen.
Men jordbrukarna i Helmandprovinsen tillbakavisar sådana anklagelser.

- Talibanerna har inget inflytande här. Jordbrukarna odlar vallmo för att det är mera lönsamt än till exempel vete, säger jordbrukaren Haji Abdullah.
Till exempel får man strax under två dollar för fyra kilogram majs, vallmo-odlingarna kan ge upp till 97 dollar för samma mängd, säger Haij Abdullah.

Enligt en färsk rapport från FN kom runt 75 procent av världens opiumproduktion förra året från Afghanistan. En siffra som kan närma sig 90 procent i år på grund av den ökade odlingen. Opium har länge använts för medicinskt bruk i Afghanistan men nu kan man se att den ökade vallmoförsäljningen har ökat antalet drogmissbrukare.

- Det är en av de största sjukdomar som landet har just nu, en miljon människor är beroende av opium. Det är ett stort hälsoproblem. Antalet missbrukare ökar kraftigt. Vem ska betala för deras vård? Regeringen har redan svårt med att klara av de statliga utgifterna sägerJean-Luc Lemahieu.

Drogbekämpningsorganisationer varnar för att försöken att få bukt med landets droghandel undergrävs genom utbredd korruption inom regeringen.
Oganisationerna vill att president Hamid Karzai vidtar åtgärder för att ställa till svars högt uppsatta tjänstemän som misstänks ha kopplingar till droghandeln.

För de vanliga jordbrukarna spelar det ingen roll vad vallmoknopparna används till. För dem är det viktigare att få mat för dagen.

- När vi har skördat vallmoknopparna säljer vi saven till smugglarna. Jag vet inte vad de gör med saven, vi bara säljer den, säger Hayatullah Khan, där han står mitt i ett blomstrande vallmofält.

Reporter Mia Madsen