Hoppa till huvudinnehåll

FN-steels underleverantörer illa ute

Kim Wendelin väntar på bättre tider. Bild: YLE/Monica Forssell kim wendelin

Många av konkursdrabbade FN-steels underleverantörer väntar fortfarande på pengar från företaget. Verksamheten vid fabrikerna i Koverhar och Dalsbruk pågick normalt ända tills beskedet om konkursen kom den 26 juni i fjol.


- Vi anade ingenting, säger Gunilla Wendelin vid Wendelin transport som före konkursen körde järn mellan Koverhar och Dalsbruk.

- Det såg bättre ut än någonsin tidigare, säger Kim Wendelin. Renoveringsarbetena vid Koverhar gjorde att man trodde att allt var bra.

Vid företaget Sanvatek säger Robert Salonen att man nog anade att allt inte stod rätt till men att man ändå inte kunde tro att det var så illa ställt att räkningar skulle förbli obetalda.
Ännu samma dag som konkursbeskedet kom utförde hans företag metallarbeten i fabriken.

Sanvatek, Wendelin transport och Dalwire är alla exempel på Kimitoö-företag som FN-steel har skulder till. I hur pass hög grad FN-steels ledning kände till hur stora ekonomiska problem bolaget hade är oklart. Konkursboets förvaltare, Hannu Ylönen, har begärt att polisen undersöker om ledningen har begått ekonomiska brott.

Bara ett par veckor före konkursbeskedet kom, fattade Wendelins beslut om att investera i fem specialkonstruerade långtradare, men inte heller i samband med det beslutet yppade ledningen något om ekonomiska problem.

- Det kan hända att ledningen i Dalsbruk inte visste hur stora problemen var, säger Kim Wendelin.

I dag har Wendelins transportföretag stora skulder på grund av de nya långtradarna. Det är tunnsått om jobb och av de fjorton anställda som företaget hade innan konkursen, finns bara fem kvar. Av dem är tre permitterade. Enligt Kim Wendelin är det just nu mycket svårt för företaget.

- Åtminstone till sommaren ska vi ändå försöka hålla ut, säger Kim som hoppas på en nystart i Dalsbruk. Blir det ingen sådan måste verksamheten granskas ordentligt.

Några förhoppningar om att en dag få de pengar som FN-steel är skyldigt firman när han inte.

- Nej, de pengarna har jag nog vinkat adjö åt.

Centralkriminalen utreder FN-steel

Två sittande personer
Gunilla och Kim Wendelin Två sittande personer Bild: YLE/Monica Forssell Kimitoön,gunilla wendelin

Läs också