Hoppa till huvudinnehåll

Första bussen från Hangö missar båttåget

Tåget har stannat vid stationen i Karis.
Bussarnas och tågens tidtabeller passar inte ihop. Tåget har stannat vid stationen i Karis. Bild: YLE/Bubi Asplund tåg vid perrong

De som bor i Hangö eller Ekenäs och vill ta morgonfärjan från Åbo, kan inte ty sig till kollektivtrafiken.

Det finns nämligen ingen tåg- eller busstur som hinner i tid till Karis för att resenärerna skulle kunna ta morgontåget till Åbo hamn. Det fick Hangöbon Monica Ferm bittert erfara då hon skulle resa till Åland för att träffa sin dotter.

Monica Ferm
Monica Ferm Monica Ferm Bild: Yle/Bubi Asplund butiksägare
- Jag fick en resa med morgonfärjan som gåva och skulle själv ta mig till Åbo. Men det är omöjligt om man, som jag, vill anlita kollektivtrafiken, säger Monica Ferm.
Hon berättar, att den tidiga bussturen från Hangö missar första morgontåget från Helsingfors till Åbo hamn med en kvart.

- Förr i tiden gick en sådan busstur att man hann till tåget.
Monica Ferm säger att de enda möjligheterna att hinna till Karis i tid, är att åka taxi eller personbil.

- Jag har ingen egen bil, men jag har blivit erbjuden skjuts, till och med ända till Åbo, men jag tänker så pass ekologiskt, att jag skulle vilja åka kollektivt, säger hon.

Matkahuolto har två lösningsalternativ

Enligt persontrafikchef Jukka Ylitalo på Matkahuolto i Helsingfors finns det två alternativ att lösa problemet. Enligt honom kan man kontakta lokala bussföretagare och höra om de kan tidigare lägga en busstur.
- Eller så tar man kontakt med kommunerna, i det här fallet Hangö och Raseborg, och NTM-centralen, säger Ylitalo och tillägger att NTM-centralen ställer sig nog positivt till sådana här problem som berör kollektivtrafiken.
- Om det finns ett verkligt behov för en sådan morgontur, skall det inte kunna vara omöjligt att få en sådan tur till stånd på nytt, säger Jukka Ylitalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland