Hoppa till huvudinnehåll

Mammor organiserar sig mot vapenvåld i USA

Senaten väntas den här veckan rösta om den del av de nya vapenlagarna som gäller bakgrundskontroller. Det pågår en intensiv lobbning i kongressen just nu, och en av de nya grupperna som arbetar för strängare vapenlagar är en rörelse som består av mammor runt om i USA.

- Man behöver inte vara en professionell lobbare. Vi ber mammor att vara sig själva, ta med sina barn och be om att få träffa kongressledamöter, säger Holly Thomas som leder Washington DC-avdelningen av den nya organisationen Moms Demand Action for Gun Sense in America.

Rörelsen grundades samma dag som skolmassakern i Newtown inträffade i december. Först som en Facebook-grupp, som fick så mycket stöd att man nu är ett nätverk med 87 lokalavdelningar runt om i landet. Och de huvudsakliga målen är mycket klara, de följer långt Obama-administrationens förslag.

- Ett förbud av halvautomatiska vapen, så som de har definierats i senator Dianne Feinstein lagförslag. Och ett förbud av magasin med flera än 10 patroner. Att man överhuvudtaget måste diskutera behovet av bakgrundskontroller är absurt, anser Holly Thomas.

Men det är vad som pågår just nu. Senaten väntas inom kort ta ställning till om man i framtiden ska kräva bakgrundskontroller av vapenköpare också vid vapenmässor och vid internetförsäljning, och inte bara i vapenaffärer som hittills. Omröstningen väntas bli jämn, och ännu svårare blir det att driva igenom de andra punkterna. Men samtidigt pågår en annan utveckling.

- På delstatsnivå har fem delstater genomfört betydande förändringar av sina vapenlagar med stöd över partigränserna. Det inger hopp, säger Holly Thomas och försäkrar att hon är beredd att jobba för strängare federala vapenlagar ända tills målet är nått. För som hon ser det har hon och hennes barn rätt att känna sig trygga var de än rör sig i USA.

Mette Nordström, Washington

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes