Hoppa till huvudinnehåll

Decibel.fi behöver mera pengar

En flicka som lutar huvudet i handen
På ungdomswebbportalen Decibel.fi får unga ställa frågor anonymt. En flicka som lutar huvudet i handen Bild: Yle/Eila Haikarainen ångest

Ungdomswebbportalen Decibel.fi i Österbotten får 40 000 euro av Undervisnings- och kulturministeriet till att utveckla verksamheten. Men de behöver också pengar för att kunna upprätthålla verksamheten.

I dag betalar medlemskommunerna 0,39 euro per invånare per år, men för att kunna fortsätta verksamheten i samma omfattning måste kommunerna betala minst 1 euro per invånare.

- De pengarna som vi får från medlemskommunerna räcker till en av våra deltidsanställda. Utöver det är vi tvungna att söka extern finansiering och det har vi gjort de senaste åren, och också fått finansiering, säger Caroline Lund, fritidschef i Korsholm och ordförande för ledningsgruppen i Decibel.fi.

Decibel.fi:s kontor i Smedsby
Decibel.fi:s kontor i Smedsby i Korsholm. Decibel.fi:s kontor i Smedsby Bild: YLE/Mira Myllyniemi ungdomswebbportalen decibel.fi

Men enligt ungdomslagen ska informations- och rådgivningstjänster skötas av kommunen, så risken är stor att Decibel.fi inte får mera utvecklingspengar av staten. Och utan statens finansiering kan de inte upprätthålla verksamheten i den omfattning den är i dag.
- Vi har tre deltidsanställda och de behövs allihopa, säger Lund.

Liselott Nyström och Caroline Lund
Ungdomsinformatör Liselott Nyström och ledningsgruppens ordförande Caroline Lund. Liselott Nyström och Caroline Lund Bild: YLE/Mira Myllyniemi caroline lund

Ungdomsportalen som riktar sig till unga mellan 13 och 25 år har funnits sedan 2008. Korsholm är värdkommun för portalen och i dag har den elva medlemskommuner från Kristinestad i söder till Kronoby i norr.

Och webbportalen bedriver verksamhet som medlemskommunerna har stor nytta av, berättar Liselott Nyström, ungdomsinformatör på webbportalen.
- Vi finns på ungdomarnas egna arenor. De håller till på nätet och det är dit de söker sig först för information av all slag. Nätet är vitt och brett och det behöver finnas någon som tillhandahåller ordentlig faktagranskad information och tar dem seriöst, säger Nyström.
Dessutom får ungdomarna vara anonyma på webbportalen och det gör också att de har fått ungdomarnas förtroende.

En av de största ungdomswebbportalerna i landet

I fjol hade de över 202 000 besökare, varav närmare 170 000 var unika besökare. Året innan var besökarna totalt 108 000. De har haft cirka 17 000 besökare per månad, men under vårvintern har besökarna ökat till mellan 20 000 och 23 000 per månad.
- Vi misstänker att vi har flest frågor i allafall av alla 41 ungdomswebbportaler i Finland, säger Nyström.

Frågorna de får handlar om vardagliga bekymmer som ungdomarna har och kan till en början verka banala. Men frågorna är ofta komplexa, så att en fråga om att gå ner i vikt kan innehålla allt från anorexi, låg självkänsla, mobbning och tidig sexdebut.
- Och tyvärr är också de tunga frågorna vardagsmat för oss. Det kan handla om familjevåld, grav mobbning, själmordstankar eller tonårsgraviditet.

Förebyggande verksamhet

- Det är här vi hinner nappa de här fröna till problemen som kan växa sig till mycket större problem om tio år och kostar samhället miljoner. Här kan vi ge en första hjälp och förhoppningsvis också hänvisa dem vidare till mera hjälp, säger Nyström.

Informatörerna på webbportalen har tät kontakt med bland annat skolkuratorer, skolhälsovårdare och andra hjälpaktörer i kommunerna.
- Just nu har vi väldigt mycket ätstörningar och själskadebeteende, unga tjejer skär sig själva, säger Nyström.
Och när de ser tydliga trender informerar de bland annat kuratorerna.

Ledningsgruppen ska ha ett möte om finansieringen innan de kontaktar medlemskommunerna om ökad finansiering. Kommunerna torde ge sina beslut om finansieringen i slutet av sommaren.
- Jag hoppas att man ser nyttan och behovet. Behovet är stort och frågor kommer in. Och det handlar inte bara om svar på frågorna, utan vi slussar också vidare vilket har ett mervärde i sig, säger Lund.

Decibel.fi fick statligt stöd

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten