Hoppa till huvudinnehåll

Inga odetonerade bomber under Bostonmaraton

Det var två bomber som exloderade under Bostonmaraton, uppger Massachusetts guvernör Deval Patrick under en presskonferens i Boston.

Myndigheterna har inte heller hittat några andra odetonerade bomber på plats. Tidigare uppgav man att polisen hade hittat två andra sprängladdningar på området.

Den federala polisen FBI undersöker bomberna som terrorism men motivet och gärningsmännen är ännu okända, sade president Barack Obama på en presskonferens.

- Vi vet ännu inte om det var en inhemsk eller utländsk terroristorganisation, eller en ondskefull individ som utförde dådet, sade Obama.

Bomberna var små

Bomberna vid Boston maraton i USA var relativt små, säger specialforskaren Erkki Kovero vid försvarsmaktens tekniska forskningsanstalt.

Enligt Kovero var det sannolikt frågan om rörbomber som kan byggas i till exempel läskflaskor, och sedan smygas in i sopkärl.

På basis av bilderna var bomberna sannolikt just flaskor gömda i sopkärl. Sådana här bomber är vanliga också vid demonstrationer i Europa, säger Erkki Kovero.

Enligt Kovero innehöll bomberna troligtvis under ett kilogram sprängämne, vilket gör dem betydligt mindre än till exempel den bomb som exploderade i köpcentret Myyrmanni i Vanda år 2002.

Tre människor dödades och 176 skadades i bombdåden vid Bostonmaraton igår kväll.

Kring 17 människor är fortfarande i kritiskt tillstånd och antalet döda befaras stiga.