Hoppa till huvudinnehåll

Kamp mot ätstörningsrösten

Seportaget: Hunger
Seportaget: Hunger Bild: Petri Vilén cecilia renvall

Det var i högstadiet som hon började må dåligt och den elaka rösten flyttade in i hennes huvud. Seportaget handlar om 19-åriga Cessis och hennes mammas kamp mot ätstörningsrösten, en röst som kräver att flickan slutar äta. Mamman Sofia Torvalds beslöt att skriva den bok hon själv skulle ha behövt när dottern insjuknade. Boken heter Hunger - en bok om ätstörning och föräldraskap och utkommer nu vid månadsskiftet på såväl svenska som finska.

Seportaget är med när Sofia Torvalds skriver på boken, tidigt om morgnarna innan familjen vaknat och sena kvällar nedsjunken i soffan tillsammans med sin man författaren Erik Wahlström. Tittaren bjuds in till en livlig och humoristisk familj som spelar trumpet och violin och bakar pepparkakor. Trots det ångestladdade temat så förmedlar programmet mycket värme, humor och framtidstro. Cessi är en modig ung kvinna som valt att berätta sin historia och ge sjukdomen ett ansikte. Hon har själv filmat delar av dokumentären. Cessi konstaterar att hon gått miste om jättemycket, nästan hela tonårstiden, pga depressionen och den påföljande ätstörningen.

Tack vare mammans envishet och tålamod kan hon igen äta. Men vissa dagar dyker tvångstankarna upp igen och Cessi matvägrar. Hon förklarar att i stunden är det lättare att lyda ätstörningsrösten än att kämpa emot den. Båda minns den gången då den ångestfulla dottern grät så att tårarna strömmade ner i den kalla maten. - Mamma helt kallt portionerade ut min mat och så satt hon där tills jag hade ätit. Hon tittade alltid att jag åt allt, berättar Cessi. Sjukdomen smittar lätt och redan prat om ätstörningar inspirerar den som mår dåligt. Därför önskar Sofia Torvalds att personer som lider av ätstörningar varken läser hennes bok eller tittar på det här programmet.

Seportaget: Hunger
Yle Fem torsdag 25.4.2013 kl. 21.00 samt lördag 27.4.2013 kl. 14.45

30 dagar på Arenan efter sändning

Redaktör: Katrina Grönholm-Kulmala