Hoppa till huvudinnehåll

Kom ihåg mig mamma

Kom ihåg mig mamma
Kom ihåg mig mamma Bild: Adrian Stähli kom ihåg mig mamma

I dokumentären "Kom ihåg mig mamma" skildrar David Sieveking hur det att leva med sin Alzheimer drabbade mamma Gretel, som sköts hemma. David åker hem till sina föräldrar för att hjälpa sin pappa som, sedan han pensionerades ensam tagit hand om Gretel, som liksom miljontals andra drabbats av Alzheimers sjukdom.

Gretels tillstånd förvärras hela tiden och David filmar. Det låter tungt men filmen är både underhållande och framför allt väldigt varm och kärleksfull. Samtidigt upptäcker han många saker han inte visste om sina föräldrar och deras originella äktenskap. Det handlar om filmarens egen mamma, men också om pappan och deras färggranna äktenskap. Davids föräldrar var båda på 1960-talet aktiva inom studentrörelsen och hörde därmed till dem som levde det fria livet. Nu sätts alla den tidens ideal på prov. Alla de förändringar som händer med Gretel tvingar hela familjen att hantera sina egna konflikter och de lär sig att på ett nytt sätt uttrycka sina känslor och den erfarenheten för dem närmare varandra.

Dokumentären fick Grand Prix vid den internationella filmfestivalen i Locarno.

Dok: Kom ihåg mig mamma (Forget Me Not/Vergiss mein nicht)
Yle Fem torsdag 17.10.2013 kl. 22.00 (repris från april 2013)
30 dagar på Arenan efter sändning

Regi: David Sieveking