Hoppa till huvudinnehåll

Påtrampade av Trump

You've been Trumped
You've been Trumped Bild: Yle youve been trumped

Dokumentären You've Been Trumped beskriver en David och Goliat-kamp där en grupp stolta skotska markägare försöker få den amerikanska affärsmannen och kändisen Donald Trumps planer kullkastade. Han har kommit till Skottland för att bygga lyxcentrum med golf och tillhörande hotell och genom det förstöra en vacker del av det skotska naturarvet.

Filmen följer de lokala invånarna när de kämpar mot trakasserier och ständiga juridisk hot och att deras vatten och el skärs av. En kamp där också filmaren Anthony Baxter blir kastad i fängelse under processens gång. Dokumentären fångar schismen mellan den glamorösa, medievana jetsettaren Donald Trump och den lilla skotska bygden. För magnaten Trump är golfbanan bara en av många affärer som kan ge stor ekonomisk utdelning. För människorna i bygden innebär det att det internationellt unika landskapet förstörs.

Dok: You've Been Trumped (You've Been Trumped, 2011)
Yle Fem torsdag 21.8.2014 kl. 22.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Repris från 2013

Regi: Anthony Baxter, 2011