Hoppa till huvudinnehåll

Ritva Viljanen: "Utslängda eleven orättvist behandlad"

ritva viljanen
ritva viljanen Bild: YLE/Isabella Mattsson Ritva Viljanen,biträdande stadsdirektör

Under de senaste veckorna har uppgifterna om vad som riktigt hände i matsalen i Alphyddans högstadium varit alltför ensidiga. Det menar biträdande stadsdirektören Ritva Viljanen som kommenterar en rapport om händelserna som utbildningsverket publicerade i dag.

Så gick det till

Allt började då läraren gick fram till elev B i matsalen och bad honom ta av sig huvan då han åt. Läraren använde ett aggressivt språk från första början och hotade med att kasta ut eleven ur matsalen om han inte tog av sig huvan. Elev B beslöt sig att självmant gå ut ur matsalen.

Elev A hade följt med situationen. Han åt färdigt, förde bort sin tallrik och gick sedan fram till läraren och sa att han tycker att läraren borde be elev B om ursäkt för sitt beteende. Läraren blev arg och han och eleven började gräla. Läraren grep tag i kragen och halsduken på eleven och försökte få eleven ut ur matsalen genom att riva i hans kläder och skuffade honom upp mot väggen.

Eleven och läraren fortsatte gräla och då tog läraren än en gång tag i eleven och skuffade honom mot trappuppgången så att eleven snubblade till. Läraren såg inte efter hur det gick med eleven, utan vände sig om och gick tillbaka till matsalen.

Enligt rapporten blev elev A mycket chockad över situationen och behövde en lång tid på sig att samla sig inne hos rektorn.

Rektorn tog kontakt med stadens jurister och bad om polisutredning i ärendet. Den 27 mars blev läraren avskedad.

Läraren fått stöd

Sedan händelsen har det uppstått mycket diskussion i medierna om fallet och över 200 000 personer har i en medborgaradress uttryckt sitt stöd till läraren. Biträdande stadsdirektören Ritva Viljanen påminner om att den youtube-video som har spritts på nätet har gett en mycket ensidig bild av händelserna. Hon säger till Yle Huvudstadsregionen att hon är mycket besviken över hur ärendet behandlats i medierna.

- Pojkens situation är hemsk, säger Viljanen, som tycker att rektorn gjorde rätt som avskedade läraren. Läraren hanterade inte situationen som en professionell lärare ska göra. Eleven betedde sig provocerande men inte hotfullt och läraren borde ha bett om hjälp av en annan lärare för att reda ut situationen. Dessutom borde han ha rett upp saken med elev A och inte lämnat honom vind för våg, säger Viljanen.

Kalland bekymrad över lärarens rättskänsla

Mirjam Kalland som är generalsekreterare för Mannerheims barnskyddsförbund tycker också att elev A har behandlats obarmhärtigt i medierna. Hon menar att de som inte vet hur det egentligen har gått till i matsalen har varit de som starkast har tagit ställning i frågan.

- Det är också oroväckande hur läraren själv har kommenterat händelserna efteråt, att han fortfarande inte inser att han har handlat fel, säger Kalland.

Hon har full förståelse för hur tungt lärarjobbet är. Det finns färdigt utarbetade modeller som man ska gå efter i svåra situationer och forskning och erfarenheter visar vad som på riktigt hjälper. Våld är aldrig rätt metod, påminner Kalland.

Läs också:
Avskedad lärare får stöd på nätet

Läs också